Connect with us

OH TRENDING

Bersuamikan LELAKl Bernfsu Rakus, lstri Dlm Dilema Bila SUAMl Kant0i Terai Dgn Bdak Bwh Umo

Published

on

Foto sekadar hiasan. Menerusi laman IIUMC , confessor bernama Haina meluahkan tentang kisah suaminya yang brnfsu tinggi.

Ikuti luahan Haina dibawah.

Dengan nama Allah, yang sebaik baik perancang dan penentu dalam kehidupan buat hamba hambanya.

Dilema aku sebagai isteri kepada suami yang tinggi nfsu syahwatnya.

Dari awal sebelum pernikahan kami, dia telah merosakkan beberapa gadis.

Seorang yang panas baran, namun kerana kekhilafan, aku tetap memilihnya sebagai suami.

Kami berpisah namun bertemu juga. Solat istikharah namun bersatu juga.

Apakah yang cuba Allah sampaikan kepadaku?

Adakah untuk aku sedar bahawa betapa banyaknya d0saku ini? Berd0sakah aku pada orang tuaku?Berd0sakah aku pada manusia lain? Dan berd0sakah aku pada Dia?

Awal pernikahan, semuanya ku ingat indah belaka. Melihat perubahan dia ingin jadi lebih baik.

Namun ianya sementara.

Suamiku masih mencuba nasib dengan kekasih ziinanya yang lama. Hancurnya hati aku sebagai isteri.

Di kala anak pertama masih menyusu…

Aku sedarkan dia dengan artikal artikal dan kata kata dari ustaz.

Tidak kurang dan lebih aku selalu mendoakan agar Allah tutupkan pintu hatinya untuk melihat dan melakukan 0nani.

Namun doaku masih belum terkabul.

Allah itu hebat dalam perancangannya. Belum sempat mereka melakukan apa apa, segalanya terbongkar.

Aku dapat tahu melalui emak kepada budak itu. Penafian keras sememangnya suamiku beri.

Namun aku redha. Kami hampir bercerrai. Bercerrai demi anak anak perempuan ku.

Aku risaukan pepatah ‘haruan makan anak’ terjadi pada anak anak ku. Sesungguhnya aku terlalu sayangkan anak anak ku.

Segala keputusan yang diambil adalah selepas perbincangan dengan ayahku yang berada jauh daripada pandanganku di kampung.

Ayah meminta aku memberikan peluang kerana beranggapan itu adalah satu kesilapan dan ujian.

Kesilapan dan ujian yang besar untuk aku terima.

Ziina itu bukan kecil. Kesannya sangat besar. Kerana aku sedang merasai fasa itu.

Aku memaafkan suami namun tidak pernah sekalipun melupakan. Membaca semua perbualan suamiku dengan budak hingusan itu membuatkan aku mengalirkan airmata.

Betapa lemahnya dia dengan g0daan syaaitan. Syaaitan yang tidak pernah sedetik pun berhenti dalam g0daan dan kesesatan.

Sehingga kini rupanya suamiku masih mencuba nasib dan masih cuba menghubungi budak itu yang kini setahun selepas kejadian.

Hebatnya nfsu yang bertunjangkan syaaitan. Tidak pernah mengalah dan beralah.

Dari anak pertama sehingga sekarang aku dalam pantang anak ketiga. Nfsu syahwat tetap menjadi raja di hatinya.

Aku adukan sekali lagi perkara ini kepada ayahku. Ayahku mengeluh kesal.

Tidak menyangka bahawa menantu yang baik pada matanya tidak mampu berfikir dan kalah dengan godaan syahwatnya sendiri.

Ayahku juga memberi hipotesis bahawa suamiku mungkin tidak akan berubah sehingga ke hari tuanya.

Ayahku yang dulu memberiku semangat agar bertahan, kini mengajakku pulang ke sisinya.

Hidup tenanglah bersama anak anak daripada menderita bersama suami yang tidak tahu erti sebenar rumah yang bertangga.

Segala permulaan, pasti ada penamatnya. Dan aku berharap agar keputusan yang bakal aku ambil ini baik untuk aku dan baik juga untuk anak anak ku.

InshaaAllah… Salam…

– Haina (Bukan nama sebenar) via iiumc

Perkongsian dari Haina ini ternyata mendapat reaksi dari pembaca. Jom lihat apa kata mereka.

Linda Sharip – Sedihnya baca.. Puan, keluarlah dari situasi ni..Sangat menakutkan.. Tambahan pula, puan ada anak2 prempuan.

Sebelum terlambat, baik puan bertindak. Takut menyesal tak sudah.InsyaAllah, semoga Allah sentiasa memelihara puan dan anak2.

Siti NorAin –Sis kumpul bukti drp hp suami yg dia ada tulis ingin melakukan ziina dgn org lain.

Snng nak fight kat mahkamah nanti. Sayangi diri n ank2. Berpisah jln yg terbaik.

Dlm masa yg sama doa moga suami sis berubah satu hari nnti. Moga sis dipermudhkn urusan.

Nredya Edya –Org yg bernfsu luarbiasa ni mgkin dia ada kecelaruan identiti..

Ada hormon yg menggalakkan dia begitu. Ssh nk berubah sbb mmg dh sebati dgn dirinya..

Puan sebaiknya, mohon khidmat kaunseling keluarga, dan buat lah kptsn terbaik demi puan dan anak2..

Jangan tunggu ada penyakit datang.. Buatlah sesuatu puan..

Eyna Eyna – Hurmm. maaf cakap. puan mmg tersalah pilih suami sejak awal lagi. kita takkan mampu nk ubah dia kalau dia sendiri mmg xnk berubah..

Saya cadangkan puan baliklah pd keluarga yg setia menanti..

Cari kebahagiaan sendiri bersama anak2 yg kian membesar. semoga puan tabah menghadapi ujian hidup…

Ardeena, Berbalik pada kata hati .Harapnya sis fikir panjang.

Bukannya mentua akan selamanya boleh Bantu sis demi tutup perangai anak lelaki dia.

Cari kebahagian diri sendiri dengan anak.Dan semestinya , jangan lupa jasa baik keluarga mentua.

Roha Adrina, macam mana awak boleh hadap pael suami yg mcm nihh… serba serbi mlas…

Nak tgu sampai bila…dan sampai bila nk mharap mtua tanggung…nti klu mtua dah tak da… mcmana.

Siti Hanapiah, Baik puan angkat kaki je dari terus hidup dengan suami macam tu..

Cari la kebahagian sendiri..dia sanggup panggil puan pelacur boleh lagi puan bertahan.

Mungkin terlalu syg anak smpai x pandai didik anak ..aduii… akak duk je uma tu dulu..cari kerja…

At least ada mertua blh tgok kan anak dan jimat duit uma sewa.nt klau dh jmpa calon suami baik..

Aura Seri, Bah4ya spesis yg sntiasa rasa dirinya btul, org len smuanya salah, smuanya jahat…

Prangai slfish & xbertaggjwab mcm tu klu dgn sapa pn xkan blh bahagia, eloklah cari kebahagiaan sndri, skurang²nya xmenykitkan hati.

Nana Jay, point2: 1- pemalas; 2-tak hirau anak2, 3- tak hirau urusan rumahtangga, 4- tak bertanggjwab, 5- pnas baran,

Dah cukup dah tu boleh buat k3s. Bab mertua tu, dah crai masih boleh jalinkan silaturrahim atas tiket nenek & atuk kpd cucu2nya.

Pergilah puan, bebaskan dan bahagiakan diri dan anak2. Puan berhak mendapat kehidupan yg lebih baik.

Rostitah, Orang g1la pun mandi..ni saya rasa disebabkan game tulah dia malas mandi..teruk sangat perangainya .

Lbih sis lupakan aje carilah kebahagiaan sis daripada hidup dengan suami tak guna tu.

Nur Liana, Sygnya 11 tahun tp hidup xda rasa bahagia..Crilah kebahagiaan dan kerjaya sendiri..

Kuatkan hati puan. Jgn rasa terhutang budi dgn mertua..lepas berpisah pun masih blh balas budi mertua.

Encik Tebu, Tidak ramai yg sanggup berkongsi calar-balar dlm kehidupan peribadi mereka dgn org lain kecuali kerana ingin memberi panduan berguna utk org lain jadikan ikhtibar.

Juga salah satu cara menyalurkan keluar sedikit bebanan dlm diri itu sendiri.

Agar boleh menarik sedikit nafas kelegaan sementara dari kemelut hidupnya

Kebanyakkan komen dari netizen rata-ratanya terkejut dengan apa yang dilalui oleh Haina.

Apa pula kata anda

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

OH TRENDING

Video: Kereta Kena Block, Tindakan Akak ni Memang Berani, Lepas Dgr Bunyi Pecah, Baru Owner Turun

Published

on

By

Sebelum mengamuk, baca dulu apa korang boleh buat kalau kereta kena double park.

Orang cakap call abam pulis. Betul ke?

Kalau ikutkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) kat Facebook diorang, kita boleh call polis bila berdepan dengan masalah double park.

Ini macam yang dinyatakan dalam peruntukan undang-undang di bawah Seksyen 48 (1), Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Akta ni memberi kuasa kat polis untuk clamp dan tunda kereta yang buat double park ni.

Tapinya…

Bukan setakat brader Wong kita ni, ramai netizen cakap abam polis kita tak boleh diharap.

Bila call, diorang suruh buat aduan kat majlis perbandaran lah, owner bangunan lah (kalau park dekat kawasan mall/ofis).

Habis ditendangnya kita ke sana, ke sini. Siapa tak tension?

Dah tu, nak call siapa sebenarnya?

Lah… salah call rupanya!

Sebenarnya, kalau ada masalah double park atau apa-apa isu berkaitan jalan raya, kita kena call balai polis trafik.

Bukannya balai polis biasa – alah, yang pakai uniform polis warna putih tu.

Bukannya tak boleh buat aduan kat balai polis biasa, cumanya diorang akan guna standard procedure lah untuk handle kes korang.

Kena pergi balai dan buat report. Last-last, diorang akan refer korang kat polis trafik jugak.

Jadinya, kalau nak kurangkan stress, terus je call balai polis trafik di talian 03-2071 9999.

Kalau ada nombor telefon balai polis trafik yang berhampiran lagi bagus.

Selain polis trafik, ada banyak lagi pihak berkuasa lain yang korang boleh buat aduan macam Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Dan majlis perbandaran tempat tinggal korang macam Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ).

Kat sini, admin sertakan sekali nombor tefelon pihak berkuasa yang berkaitan.

JPJ Wilayah Persekutuan: 03-41450800
DBKL: 1800-88-3255
MBPJ: 03-7954 2020

Bagi yang tertanya-tanya, waktu bila boleh call JPJ, DBKL atau MBPJ ni?

Berdasarkan info yang admin dapat dari MBPJ, korang call pihak berkuasa mengikut kawasan tindakan kuasa masing-masing.

Contohnya, korang kena double park kat kawasan PJ, korang call lah MBPJ.

Untuk polis trafik dengan JPJ, selalunya diorang akan revert korang balik ke majlis perbandaran jugak.

Melainkan diorang ada berhampiran waktu korang call tu.

Kalau camni lah gamaknya, kami sarankan korang untuk call majlis perbandaran tempat korang dulu sebelum call polis trafik.

Okay, tapi kalau saya yang double-parked pastu cermin kereta dipecahkan atau kereta dilanggar, apa nak buat?

Boleh claim insurans ke?

Boleh je, bergantung pada siasatan polis.

Sekiranya korang yang BERSALAH, korang kena buat claim di bawah tuntutan Own Damage Claim yang meliputi kerosakan disebabkan kemalangan.

Lagi satu, disebabkan korang bersalah dalam hal ni, No Claim Bonus korang akan terjejas.

Terus buat laporan polis dan call syarikat insurans kereta korang bila kejadian macam ni berlaku.

Lepas tu hantar kereta korang ke bengkel panel syarikat insurans korang.

Untuk buat tuntutan ni, ada beberapa dokumen yang korang kena sertakan macam: Tuntuan (claim) rasmi daripada syarikat insurans

Salinan asal laporan polis
Salinan asal hasil penyiasatan polis
Salinan kad pengenalan
Salinan lesen
Kad pendaftaran kenderaan yang terkini
Resit bagi kos repair

Gambar kerosakan pada kenderaan waktu kemalangan tersebut berlaku (kalau ada)

Tapi, kalau siasatan polis menunjukkan korang TAK BERSALAH, pihak ketiga akan bertanggungjawab menanggung kerosakan tersebut menggunakan insurans dia sendiri.

Jadinya, No Claim Bonus korang takkan efek punya.

Dan yang paling penting, jangan berlengah!

Lihat Apa Akak ni Buat kat Kereta yg Block Lalauan Keluar

Kalau korang nak tahu, 54% dari isi rumah rakyat Malaysia memiliki lebih dari 1 kereta.

Tak hairanlah kalau situasi double park ni berlaku setiap masa, terutamanya kat kawasan padat macam Bangsar Telawi, Damansara Uptown dan USJ Taipan.

Perkara ni menyumbang kepada masalah double parking.

Haa, korang ingat lagi tak drama double park tahun 2018 yang melibatkan sebuah Toyota Hilux dengan Honda City?

Owner Hilux tu punya bengang sampai dia hentam Honda tu 5 kali.

Kalau korang pernahjadi mangsa double park, mesti korang akan cakap, “Padan muka dia!”.

Tapi, tindakan Hilux tu salah sebenarnya dan boleh didenda sampai RM300 sebab buat kerosakan kat kenderaan lain.

Tular satu video di mana kereta akak bertudung ini di halang oleh sebuah kereta

Mungkin kerana bengang kereta di tarik hand break dan tidak di tinggalkan sebarang no telefon.

Akak ini tekad untuk peecahkan cermin dan menurunkan handbrek

Menyedari cermin tingkap di peecahkan, pemilik kereta terus turun.

Berlaku sedikit pertengkaran antara mereka

Berikut reaksi dari netizan

“Al kisah sy.. kene blok dgn lori makanan…dh la lori.. nk kene tolak.. handbrek tarik.. hon punya hon, xde org trn.

Sekali de org info, uma owner lori tingkat 8. pulak nk pi naik lif rosak.

Naik tangga la. pastu ketuk uma, buka je kene maki dulu dgn sy la.. ko dh la lori, ada hati blok kete org.

Ko ingat org de kudrat ke nk tolak. pastu pi tarik handbrek. setepek la kene

“Pernah duduk flat dulu, banyak je kes mcm ni.

Lg sakit hati bila yg double park tu park kat tempat lain, tapi tinggal kat blok lain.

Org hon dah sah2 lah kau tak dgr. Phone no semua tak tinggal. Bodo

“Cara aq kalau blok keta orang..( sebab parking padat area hospital ) aq akan standby kertas, pen..tulis phone no besar besar letak atas dashboard…

Mereka akan contact kita dengan baik.. kita salah blok keta orang wei..tapi kena panjang akal untuk tak mudaratkan situasi..

Kalau org dah pecahkan cermin keta..sakit wei..hati sakit..poket sakit.. walhal silap dari kt sendiri..

Jadi fikir sebelum blok keta orang..org dah penat hon agaknya..tpi tuan blok keta..

Takde respon..memang mendapat lah.. tak semua orang boleh tolak ansur dlm hal ni..

Mereka pun tak ada masa untuk sakit kepala

Jadilah orang double park yang beretika

Kalau dah takde cara lain, korang terpaksa jugak double park, make sure korang tinggalkan nombor phone BESAR-BESAR, supaya senang orang nak baca.

Pastikan korang tukar gear kepada Neutral dan turunkan handbrake, takde lah menyusahkan orang nak alih kereta korang.

Admin perasan, kereta baru ada safety feature yang kasi susah untuk double park sebab korang tak boleh cabut kunci/tak boleh mati enjin/tak boleh lock kereta selagi tak letak gear dalam mod Parking dan tarik handbrake.

Okay, jangan susah hati, ada caranya.

Mula-mula, tegakkan stereng supaya senang orang nak alihkan kereta korang.

Matikan enjin (kalau keyless)/cabut kunci

Tekan dan hold button “Shift Lock” sambil turunkan gear dari P ke N.

Lepas button “Shift Lock” tu dan turunkan handbrake.

Satu lagi, sebab pengguna jalan raya ni ada pelbagai ragam dan karenah.

Pastikan kenderaan korang dilindungi sepanjang masa, terutamanya waktu korang takde macam pasang motion sensor dashcam.

Selain tu, dapatkan jugak insurans kenderaan yang sesuai dengan gaya hidup korang.

Continue Reading

OH TRENDING

Wanita ni Bukan Main Seronok Dapat Kawen Dgn Laki Gaji 8 Ribu, Namun Kantoi Suaminya Buat Sesuatu di Belakangnya

Published

on

By

Gambar sekadar hiasan.

Assalamualaikum. Ramadan 2019 kali ini, adalah Ramadan pertama buat saya dan suami tercinta.

Namun, di ambang Ramadan, saya dan suami diuji dengan prbalahan demi prbalahan yang membuatkan saya tak senang duduk.

I need to spill!

Oh by the way, usia perkahwinan kami baru je 5 bulan. Aah, memang baru sangat lagi.

Time bercinta bagai nak rak.. bila dah kahwin baru tahu langit tinggi rendah..

Drama tv3 petang petang yang membongak je lpas kahwin duduk rumah cantik cantik boleh deco rumah.

Hampeh je saya rasa.. Ok tapi itu bukan main point saya..

Tujuan saya tulis dapat dikongsikan bersama korang apa yang saya rasa sama tak apa yang korang rasa..

Suami saya bekerja dengan sebuah syarikat swasta dan saya pula baru je bekerja di sebuah kafe.

Walaupun umur kami berbeza 6 tahun, saya sangat senang dengan personaliti suami saya yang sangat tenang,penyabar dan matang orangnya.

Keluarga dia pula memang menerima saya dengan penuh kasih sayang yang membuatkan saya rasa kadang-kala mak mertua saya ni sayang saya lebih dari mak saya sendiri.

Saya sendiri bersyukur sangat sangat dapat mak mertua macam tu.

Saya selalu takut nak kawin sebab takut dapat keluarga mertua yang jahat jahat selalu dalam tv tu (lulz).

Ni semua sebab banyak sangat layan drama Melayu yang tunjukkan karekter mak mertua jahat jahat

dan suka membawang tak pasal-pasal saya jadi cuak sendiri.

Pendek cerita, semuanya memang nampak indah. Jap, perkahwinan saya masih lagi indah ok?

Cuma beberapa perkara yang berlaku ni saya rasa saya nak luahkan, kot-kot ada yang mengalami perasaan yang sama macam

apa yang saya rasa ataupun nak ambil pengajaran dari kisah saya .

Sebelum kahwin, saya dah sedia maklum yang suami saya ni memang ada masalah kewangan walaupun dia bergaji RM8k sebulan.

Dulu, dia pernah tersilap langkah apply loan untuk buat bisnes emas tapi ada masalah and orang atasan bawak lari duit.

Dengan hati nak capat kaya, disamping pelaburan emas yang mereka buat tu.

Tapi terkandas di separuh jalan. Saya tak salahkan dia.. sekurang kurang suami saya berusaha.. tapi bukan dengan cara ini.

Selain tu, dia pernah ambil kad kredit and dah banyak belanja macam-macam dulu.

Dan kesannya sekarang nak kena bayar semula semua yang pernah dibelanjakan dulu.

Nak kata sampai kena kejar ceti mintak hutang tu idokler, Cuma boleh kata kitorang ni cukup-cukup makan je.

Bila gaji, terpaksa bayar hutang-hutang, bil air, bil api, bil astro dan macam-macam lagi.

Belum lagi tolak duit kereta. Saya faham dan saya sedia nak hidup bersama dengan suami saya .

Kebiasaannya, suami saya akan ketepikan rm300 untuk beli barangan dapur.

Yang lain-lain, dia ketepikan untuk duit minyak pergi kerja etc.

Nasib baik rumah dah habis bayar since saya duduk rumah mak ayah mertua saya lepas dorang pindah balik ke kampung.

Bila nak dekat hujung bulan tu sesak sangat-sangat. Terpaksa korek-korek mana yang ada.

Saya selalu senyap-senyap ambil tengok fon suami saya.

Sebak sangat sangat bila tengok kadang-kadang dia whatsapp ibu dia, adik-beradik ke, kawan-kawan ke untuk pinjam duit.

Just to make the end meets.

Terkadang, bila saya duduk sorang-sorang mengenang nasib, mesti saya terbayangkan semua angan-angan yang selalu saya impikan sebelum saya kahwin.

Nak duduk rumah baru, deco rumah sendiri, deco bilik sendiri, deco ruang tamu sendiri, langsir pilih sendiri… haih macam-macam lagi lah.

Tapi bila tengok keperitan sang suami cari rezeki nak bayar itu ini, nak sediakan tempat tinggal, makan minum yang secukupnya saya terus jadi kesian.

Sampaikan nafkah untuk saya sendiri sebagai isteri pun saya tak sampai hati nak mintak walaupun saya berhak.

Bila hati saya terdetik yang saya sepatutnya tuntut hak saya , saya cepat-cepat padamkan sebab saya tak nak suami saya berdosa sebab tak bagi nafkah zahir pada saya.

Sememangnya ni semua bukan mudah.

Saya mengaku, keinginan dan kehendak saya teruji.

Mana taknya, masa saya masih lagi dibawah tanggungjawab ayah saya ,apa je yang saya nak inshaAllah saya pasti akan dapat… even ayah saya bukannya orang kaya.

Masa diploma pun, ayah saya mampu tanggung pengajian saya tanpa amik PTPTN.

Secara mudahnya, hidup saya sangat senang dan tak pernah rasa susah.

Bila terasa susah tu, saya asyik teringatkan ayah.

Saya takut sangat saya tercompare antara suami dan ayah saya. Yang paling sebak sekali, hari tu saya balik kampung sorang tanpa suami saya sebab nak pergi mengundi.

Masa otw ayah nak hantar ke terminal bas tu tiba-tiba ayah tanya

“How’s marriage life?”

Automatik, mata saya dah bergenang air mata.

Mungkin sebelum ni kalau orang lain tanya, saya akan jawab “Best!” dan senyum tanpa paksaan.

Tapi dengan ayah, saya rasa saya tak dapat sembunyikan lagi.

Saya cakap “Married life is fun…and tough” and being an ayah…biasalah, dia bagi nasihat pasal perkahwinan apa semua.

Saya chill lagi. Entah macam mana, tiba-tiba meleleh lak air mata saya ni…

So, terlepas jugaklaa cerita yang saya pendam selama ni dari siapa-siapa.

Ayah sangat memahami, dia suruh saya teruskan jadi isteri yang understanding, yang faham beban sang suami.

Saya ada luahkan kat ayah, yang kadang kadang suami saya rasa down bila dia tak dapat provide apa yang saya nak.

Tak dapat bagi kemewahan pada saya macam yang ayah saya bagi dulu.

Ayah saya pun pesan, kalau ayah ada belikan apa-apa barang untuk saya, better jangan cerita pada dia kalau benda tu boleh buat dia down.

Bila nak sampai hujung bulan tu, ada jugak beberapa kali saya tebalkan muka pinjam duit dekat ayah.

Then masa tu, ayah cakap “Duit tu ayah bagi, bukan pinjam. Tak payah bayar balik.”

Allahuuu, lagi macam air terjun air mata saya masa tu. Saya tanya ayah, mak ada cakap pape ke.

Ayah kata mak tak tau apa-apa. Mak tak dapat tangkap bila saya jawab soalan mak

“Kucing yang lain semua mana?” “Ermm..terpaksa buang kat pasar.

Kitorang sendiri tak cukup makan, lagi nak bela kucing” Ayah noticed it Ayah pesan pada saya supaya banyak-banyak bersabar

Jangan tinggal solat and jangan kecikkan hati suami saya. InshaAllah ayah

So bila orang tanya, “How’s married life treating you?” This is marriage to me. My version of story.

Saya masih lagi bertatih nak uruskan rumahtangga dan nak bantu suami saya ringankan beban dia.

Bila kami duk brbalah tadi, saya cuba nak reflect diri saya, nak turunkan ego saya yang sememangnya tinggi ni.

Jujur cakap, rasa nak memberontak, rasa nak marah, nak maki, semua ada.

Tapi saya dalam proses nak lawan semua tu untuk jadi yang lebih baik.

Hal anak pulak, dah ramai yang bertanya. Siapa yang taknak anak kan?

Saya pun tak sabar nak dapat anak, tapi dalam keadaan ekonomi sekarang, kehidupan yang financially challenged ni, saya serahkan semua pada Allah.

Saya percaya, kalau dh smpai masanya Dia berikan saya zuriat,

masa tu adalah masa yang terbaik. Dan saya waktu tu saya dah bersedia untuk fasa seterusnya.

Saya harap para pembaca yang sedang membaca ni doakan lah yang baik-baik untuk kami.

Semoga urusan korang semua pun dipermudahkan. InshaAllah aminnn!

Continue Reading

OH TRENDING

Baru 16 Tahun Tapi dah Termengandong, Dipaksa Kawen, Semasa HamiI Ank ke-3, Telah Berlaku Sesuatu yg Mengejutkan pd Dirinya

Published

on

By

Foto sekadar hiasan.

Assalamualaikum. Nama aku Safiya berusia 29 tahun merupakan ibu kepada tiga cahaya mata.

Aku menulis disini kerana ingin bertanyakan pendapat pembaca semua.

Aku kini hanya tinggal 29 hari (semasa menulis kisah ini) sebelum hari perbicaraan.

Sebelum aku mulakan kisah dengan lebih lanjut. Mari aku ceritakan latar belakang aku.

Aku semasa bersekolah dulu merupakan pelajar cemerlang, top debater peringkat daerah, public speaker yang mewakili daerah ke peringkat negeri, wakil daerah bola jaring.

Namakan apa apa aktiviti ko kurikulum dan akademik. Mesti aku yang jadi wakil sekolah.

Namun begitu, ketika aku berumur 16 tahun sesuatu terjadi hingga merubah segalanya.

Aku berkenalan dengan seorang lelaki yang menjadi suami aku ketika berumur 16 tahun. Kami hanya bercakap, message dalam phone sahaja.

Tidak pernah berjumpa sehinggalah cuti sekolah pada bulan Disember. Kami berjumpa.

Pada mulanya aku hanya ingat dia mahu berjumpa macam orang lain. Keluar makan, tengok wayang tapi sebaliknya yang terjadi.

Dia telah membawa aku melakukan perkara terkutuk itu walaupun aku tak nak.

Dia memaksa aku. Dan ketika itu aku sedar yang aku nie hanya untuk dimain mainkan dan aku berjanji takkan jumpa dia lagi.

Setelah sebulan, akhirnya aku perasan yang aku tak peri0d, kerap sakit kepala, makan muntah.

Aku tahu aku mengandung tapi aku sembunyikan dari pengetahuan semua orang.

Aku pergi sekolah macam biasa, buat macam biasa. Ketika itu aku tidak lagi berhubungan dengan suami.

Sehinggalah ketika aku mengandung 20 minggu, mak aku perasan perut aku dan ketika itu aku terpaksa berterus terang dengan mak aku apa yang jadi.

Keluarga aku mengambil keputusan untuk nikahkan aku. Aku hanya mengikut walaupun aku tak nak bernikah dengan dia.

Sebab setelah check, suami aku ketika itu memang ade berhubungan dengan perempuan lain.

Aku akur dengan keputusan keluarga sebab aku tahu memang aku yang salah.

Kalau aku tak ambil keputusan untuk jumpa lelaki tu mungkin aku takkan mengandung.

Setelah bernikah, aku tetap meneruskan pelajaran aku. Aku mengambil SPM ketika mempunyai seorang anak.

Aku memperoleh 6A tapi hanya melanjutkan pengajian di kolej swasta kerana tidak dapat tawaran ke IPTA.

Mungkin sebab status aku yang dah berkahwin.

Banyak perkara yang bercanggah selepas aku kahwin. Sebagai contoh asal usul suami, dia cakap dia dari negeri P.

Setelah tengok surat beranak dia. Mak bapak dia orang negara jiran dan dia tidak pernah bersekolah sepanjang hidup dia.

Dia dibesarkan oleh jiran jiran dan bekerja sejak umur 8 tahun.

Aku ada bertanya tentang keluarga suami namun suami aku nampak tidak berminat dengan pertanyaan aku.

Suami aku merupakan salesman used car yang bergaji RM400, walaupun sikit tapi Alhamdulillah cukup untuk kami sekeluarga.

Walaupun pada mulanya susah, namun suami aku seorang yang bijak mengambil peluang.

Dia banyak buat kerja tambahan untuk menampung keluarga. Pada awal perkahwinan, memang kami kerap bergaduh.

Mungkin sebab aku cemburu. Dia juga tetap berhubungan dengan kekasih dia. Pernah jugak aku terbaca mesej dia.

Dia cakap walau macam mana pun dia tetap sayangkan perempuan tu.

Perkara tu buat aku rasa sedih, rendah diri. Aku rasa dia hanya terpaksa mengahwini aku. Dia pernah cakap kat aku, anak tu bukan anak dia.

Mungkin anak orang lain sampai dia terpaksa kahwin dengan aku. Tapi aku yakin dan pasti sebab tiada lelaki lain yang pernah sentuh aku kecuali dia.

Akhirnya, bila anak keluar dan muka sama macam dia baru dia mengaku.

Kami kerap bergaduh ada sekali dia kasari guna kasut sampai biru ditangan namun setakat itu je yang dia buat.

Selebihnya banyak perkataan yang menyakitkan apabila bergaduh.

Sehingga tahun keenam perkahwinan, suami mula berubah. Banyak duduk didalam bilik.

Sebabkan aku boleh access account dia, banyak transaksi pindahan wang yang mencurigakan. Akhirnya aku dapat tahu dia aktif main benda tak senonoh online.

Setiap kali aku tanya setiap kali itulah aku dikasari sehingga biru, tak boleh bangun. Selepas main benda tu, aku jumpa barang terlarang pula.

Dalam beg dia tapi dia cakap kawan dia punya.

Aku percaya. Sejak jumpa benda tu, dia tak menjalankan tanggungjawab dia. Duit tak pernah bagi. Kerap minta duit kat aku.

Aku tetap bertahan. Ketika aku mengandung anak yang ketiga, perut aku pernah dipijak ketika sarat.

Alhamdulillah takde apa yang teruk terjadi. Cuma ketika itu aku hanya mampu berdoa kalau aku teraniaya, aku harap Allah tunjukkan jalan untuk aku.

Setelah bersalin, aku buat keputusan untuk berpantang dirumah mak aku. Setelah 2 minggu berpantang, aku ambil keputusan pulang kerumah.

Sampai je dirumah, keadaan rumah berselerak. Apabila aku tengok atas katil, aku tahu suami aku ada bawa perempuan lain dan perkara itu betul.

Jiran jiran nampak suami aku bawak perempuan lain. Itupun jiran bagitahu selepas suami aku diserbu polis.

Ada satu hari ketika anak aku main telefon suami, aku tergerak hati untuk buka whatsapp suami.

Aku nampak banyak screenshot transfer duit kat acc nama perempuan dan suami aku panggil perempuan tu baby. Aku tanya suami aku perihal itu, akhirnya aku dikasari teruk.

Bibir pecah, kedua dua mata aku biru. Tangan, kaki biru. Aku dikasari selama 6 jam. Suami aku bawa aku ke satu tempat dan dia cakap dia akan pastikan aku pergi buat selamanya hari tu juga.

Anak anak ada dirumah pada masa tu termasuk baby berusia 40 hari.

Setelah aku dikasari, akhirnua suami hantar aku pulang kerumah dan dia trus keluar rumah.

Aku buat keputusan untuk laporkan kepada polis. Polis suruh aku pergi hospital untuk checkup.

Setelah beberapa hari suami aku ditahan, aku buat keputusan untuk berpindah dan mulakan hidup baru.

Alhamdulillah kehidupan ditempat baru okay, cuma aku sembunyikan status aku daripada pengetahuan kawan kawan sekerja.

Suami aku ditahan disebuah hotel besi kerana tidak mampu membayar wang ikat jamin. Aku ada melawat suami disana. Nampak keadaan dia makin okay.

Sebelum suami masuk hotel besi, aku ada failkan perpisahan. Suami ada bagitahu yang dia tak nak bagi kerjasama.

Dia akan buat hidup aku tersiksa. Disebabkan aku berpindah ketempat lain, aku pun jadi malas nak teruskan kes perpisahan.

Atas faktor kos perjalanan dan cuti. Aku baru berkerja dan aku tak nak orang terbeban aku cuti.

Semasa melawat suami aku, dia cakap dia akan lepaskan aku kalau aku tarik balik kes.

Semasa sebutan kes perpisahan yang pertama, bila hakim cakap setuju atau tak dia nak lepaskan aku.

Dia cakap dia sayangkan aku lagi. Aku bersetuju untuk tarik kes. Aku dah tarik balik laporan polis yang aku dah buat.

Jujur aku cakap time tu pun aku masih sayangkan dia, nak dia ada bersama besarkan anak anak. Lagi lagi bila tengok baby aku nie.

Kesian. Langsung tak pernah rasa kasih sayang seorang bapa. Cuma masa PKP nie aku tak kerja.

Banyak masa terluang, aku banyak membaca sebab aku pun ada major dpr3ssion dan anxiety selepas apa yang jadi nie.

Akhirnya aku dah sedar, aku tak perlukan dia lagi dalam hidup. Anak anak dah boleh terima apa yang jadi nie. Sehingga ke hari nie, walaupun hotel besi dah boleh melawat.

Aku memang dah tak nak jumpa dia. Khamis lepas sebutan kes di mahkamah sesyen. Peguam minta kes diteruskan dan dibicarakan.

Bulan depan aku kena datang sebab diminta angkat sumpah jika tak nak teruskan kes.

Kalau orang tanya apa yang aku nak ketika ini, aku hanya nak diri aku bebas dari seorang lelaki yang bernama suami.

Bagi aku kalau dia dibebaskan lagi senang aku nak berpisah ataupun keputusan yang aku buat ni salah.

Aku mohon pandangan semua tentang apa yang jadi dan aku minta komen pembaca semua tentang apa kaedah pencerraian yang boleh aku mohon.

Terima kasih semua.

Reaksi warganet

Puan Zuera – Masa mengandung dikasari, suami bawa perempuan lain ke katil, dikasari selama 6 jam masih lawat suami kat hotel besi…

Aduh… Jangan nanti puan dikasari sehingga hilang nyawa udah la.

Nauzubillah, mintak di jauhkan.. Andai terjadi perkara tu, anak sapa nak jaga? Suami ke??

Mustahil. Silap silap dijual anak tu…. Fikir masa depan anak, kalau dia tak boleh jadi ayah yang terbaik untuk anak puan, masih ada lelaki lain yang boleh ganti tempat dia.

Semoga dipermudahkan urusan.

Nuranis Hidayah – Bila berdepan dengan suami mcm ni, cara terbaik ialah tuntut fasakh.

Kumpul semua report polis termasuk report perubatan puan, then cari peguam untuk bawa kes ke mahkamah.

Puan pun kenalah kuatkan hati, jangan terpedaya dengan kata kata suami. Biarkan je dia kat dalam tu, tak perlu susah payah keluarkan dia.

Nanti hidup puan pula yang susah. Apa apa pun semoga dipermudahkan. P/s: Duit peguam agak mahal.

Minta family bantu kalau kos tak mencukupi. In Shaa Allah mereka akan faham.

Eyza Abu – Relakan diri disiksa depan anak anak tu bukan cerdik.

Anak nampak bapak kasari mak, esok anak dah besar kawin pun buat kat isteri yang sama, silap anak pun kasari mak sendiri nnti.

Jangan bongokkan diri dipijak pijak. Islam tak jahat, dalam bab munakahat isteri boleh bubarkan perkahwinan dengan sebab sebab yang jelas.

Kalau suami tak datang mahkamah, lagi mudah nak urus. Jumpa la peguam Suzana, bayaran murah.

Kalau sendiri sayang dan cari derita terserah. Tak payah ngadu dengan orang. Ramai je ibu tunggal lagi success besar kan anak.

Islam tak ajar kita jahiti diri. Allah tak jahat tapi diri anda sendiri yang SANGAT jahat.

Kursus kahwin 2 hari tu tak cukup lengkap untuk belajar bab munakahat.

Terlalu banyak tajuk2 yg wajib dipelajari yang tidak diajar waktu kursus.

Norziah Othman – Adik, teruskan berjuang untuk berpisah. Tak ada gunanya lelaki ynag bergelar suami seperti itu.

Adik masih muda, perjalanan masih jauh, besarkan anak anak.. Jauhkan diri daripada syaiitan bertopeng manusia tu.

Saya doakan moga adik sentiasa dilindungi dan dimurahkan rezeki. Amiin

Nadia Syauqi – Tak faham sungguh dengan cara sis ni. Kata cerdik, tapi boleh masuk perangkap biawak.

Dah buat report polis, terkene pujuk dah tarik balik. Dah selalu dikasari, masih sanggup lawat laki tu dalam hotel besi.

Tu bukan kasari biasa sis. Apa apa pun keputusan terpulang sis. Jika rasa sis masih ingin bahagia dalam hidup bertegaslah dengan jantan tersebut.

Bila masih sanggup tadah untuk dibantai. Ya, itupun pilihan sis. Orang lain hanya mampu bagi nasihat.

Selebihnya fikirlah jalan hidup macam mana sis inginkan..

Bani Kamarulzaman – Momen hidup Puan sebenar nye telah pun musnah saat Puan disuruh paksa berkahwin dengan Lelaki itu oleh family Puan.

Simpati Saya dengan nasib Puan. Tapi Saya pasti, 6+ tahun hidup tersiksa bersama si syaiiton itu, tak mustahil Puan boleh survive hidup tanpa nya…

Andaikata lepas nih jadi ibu tunggal,

Saya benar berharap Puan dapat didik anak anak Puan sebaik baiknya kerana memori memori dan momen momen yang berlaku depan mata mereka telah pun terpahat macam kesan kotoran, susah nak ilang.

Dah banyak dah ibu tunggal yang berkata dalam hidup tanpa langsung kehadiran seoran insan bernama suami.

Jadikan itu sebagi contoh Dan semangat buat Puan Dan anak2.

Smoga Puan berjaya dalam hidup selepas ini.. Insyaallah.

Sumber – Penyembuh kesayanganku (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Continue Reading
OH VIRAL5 hours ago

Tak Sempat Nikah, Ibu ini Bongkarkan Perkara Pelik yg Berlaku pd Anak Gadisnya 3 Hari Sebelum MENlNGGAL

OH VIRAL1 day ago

SUAMl O T Siang Mlm Kumpul 15,000 Sbb ls3 Demand Nak BERSALlN di HOSPlTAL 5 Star

OH VIRAL1 day ago

Pesakit di wad Bongkarkan apa yg ibu Sandra buat Semasa jaga Sandra Buat Kali Terakhir

OH VIRAL2 days ago

Terbaru! Eira Aziera kini kembali dengan LlVE baru yang lebih Mengejutkan

OH VIRAL2 days ago

Pagi Buta Ketuk Rumah Aku, Selamba Hntar Ank Dia, Bila Ckp Dah Tak Nak Jga, Boleh Dia Tinggalkan Anknya Depan Pgar Rmah Pastu Terus Lari

OH VIRAL2 days ago

Video: Wan Sharmila Terima Kejvtan Cincin Daari Syazwan Zvlkifly

OH VIRAL3 days ago

Dah Terjah ls3 Mlm 1st, Pastu SUAMl Dh Taknak Dah. Jijik Katanya. Waktu Hanimun Pun Buat xtau. Rupanya ini Puncanya

OH VIRAL3 days ago

Angkut Gadees Bawh Umo Balik Rumah, Melihatnya Tido Di Bilik Berkain Batik, Membuatkan Aku Terus Berubah

OH VIRAL4 days ago

Ini Sebenarnya Pekerjaan Puan Suharnizan, Patutlah Eira Gelabah Semacam, Bukan Calang-Calang Jawatan

OH VIRAL5 days ago

Tak sedar Diri jam 2 Lagi, Ank Kongsi Sikap arwh 3 hari Sblm Pergi Buat Ramai Sebak

OH VIRAL5 days ago

Video: “Dia ni Mulut Apa ye” Eira Buat Hal Lagi “live” Tapi Guna kata kata Kesat dan Memalukan Org Lain

OH VIRAL5 days ago

Video: Dengar Suara Perempuan, Pencegah Maksiat Serbu Bilik, Tapi Terkedu Bila Tau Siapa Dalam Bilik tu

OH TRENDING6 days ago

Video: Kereta Kena Block, Tindakan Akak ni Memang Berani, Lepas Dgr Bunyi Pecah, Baru Owner Turun

OH TRENDING6 days ago

Wanita ni Bukan Main Seronok Dapat Kawen Dgn Laki Gaji 8 Ribu, Namun Kantoi Suaminya Buat Sesuatu di Belakangnya

OH TRENDING1 week ago

Baru 16 Tahun Tapi dah Termengandong, Dipaksa Kawen, Semasa HamiI Ank ke-3, Telah Berlaku Sesuatu yg Mengejutkan pd Dirinya

OH VIRAL5 days ago

Video: “Dia ni Mulut Apa ye” Eira Buat Hal Lagi “live” Tapi Guna kata kata Kesat dan Memalukan Org Lain

OH VIRAL3 days ago

Dah Terjah ls3 Mlm 1st, Pastu SUAMl Dh Taknak Dah. Jijik Katanya. Waktu Hanimun Pun Buat xtau. Rupanya ini Puncanya

OH VIRAL4 days ago

Ini Sebenarnya Pekerjaan Puan Suharnizan, Patutlah Eira Gelabah Semacam, Bukan Calang-Calang Jawatan

OH TRENDING4 weeks ago

Pemain Gitar Profesional, Eddy Wan MENlNGG4L Dvnia, Punca KEM4TlAN Sgt Mengejutkan

OH TRENDING4 weeks ago

Video: Ramai yg Sangsi Suara Jerit Tersebut, Tetapi Ini Sebenarnya yg Terjadi si Kawasan Perkuburan itu

OH VIRAL5 days ago

Tak sedar Diri jam 2 Lagi, Ank Kongsi Sikap arwh 3 hari Sblm Pergi Buat Ramai Sebak

OH TRENDING3 weeks ago

‘Direct Nego Macam ni yg Rakyat Mahukan’ Netizen Sambut Baik BPN 2.0 Diberikan

OH TRENDING6 days ago

Video: Kereta Kena Block, Tindakan Akak ni Memang Berani, Lepas Dgr Bunyi Pecah, Baru Owner Turun

OH TRENDING1 week ago

Mira Filzah Payung Gambar & Video Dia Hanimun, Tapi Lain lak Netizen Nampak

OH VIRAL5 days ago

Video: Dengar Suara Perempuan, Pencegah Maksiat Serbu Bilik, Tapi Terkedu Bila Tau Siapa Dalam Bilik tu

OH TRENDING6 days ago

Wanita ni Bukan Main Seronok Dapat Kawen Dgn Laki Gaji 8 Ribu, Namun Kantoi Suaminya Buat Sesuatu di Belakangnya

OH TRENDING4 weeks ago

2 Kumpulan Bergadvh Besar Di Dataran Merdeka Sehingga Berdarah, Punca Sebenar di Dedahkan

OH TRENDING4 weeks ago

Pertama Kali Aku Tengok Suami Menangis Macam Baby, Aku Cadang Cari Rumah Lain, Tapi Suami Senyap, Rupanya Rumah tu..

OH TRENDING4 weeks ago

Segalanya Bmula Masa Reunion Sekolah, Perempuan ni pun Da Kawin Macam Aku, Tp Aku Tak Peduli Semua tu

OH TRENDING4 weeks ago

“Saya Kawen Masa Umo 20, Tahun 2011 Dan Bercer4i” – Oktovia Manrose Dedah Dia Sebenarnya Janda dan Ada Seorang Anak

OH VIRAL5 days ago

Video: “Dia ni Mulut Apa ye” Eira Buat Hal Lagi “live” Tapi Guna kata kata Kesat dan Memalukan Org Lain

OH VIRAL3 days ago

Dah Terjah ls3 Mlm 1st, Pastu SUAMl Dh Taknak Dah. Jijik Katanya. Waktu Hanimun Pun Buat xtau. Rupanya ini Puncanya

OH VIRAL4 days ago

Ini Sebenarnya Pekerjaan Puan Suharnizan, Patutlah Eira Gelabah Semacam, Bukan Calang-Calang Jawatan

OH TRENDING4 weeks ago

Pemain Gitar Profesional, Eddy Wan MENlNGG4L Dvnia, Punca KEM4TlAN Sgt Mengejutkan

OH TRENDING4 weeks ago

Video: Ramai yg Sangsi Suara Jerit Tersebut, Tetapi Ini Sebenarnya yg Terjadi si Kawasan Perkuburan itu

OH VIRAL5 days ago

Tak sedar Diri jam 2 Lagi, Ank Kongsi Sikap arwh 3 hari Sblm Pergi Buat Ramai Sebak

OH TRENDING3 weeks ago

‘Direct Nego Macam ni yg Rakyat Mahukan’ Netizen Sambut Baik BPN 2.0 Diberikan

OH TRENDING6 days ago

Video: Kereta Kena Block, Tindakan Akak ni Memang Berani, Lepas Dgr Bunyi Pecah, Baru Owner Turun

OH TRENDING1 week ago

Mira Filzah Payung Gambar & Video Dia Hanimun, Tapi Lain lak Netizen Nampak

OH VIRAL5 days ago

Video: Dengar Suara Perempuan, Pencegah Maksiat Serbu Bilik, Tapi Terkedu Bila Tau Siapa Dalam Bilik tu

OH TRENDING6 days ago

Wanita ni Bukan Main Seronok Dapat Kawen Dgn Laki Gaji 8 Ribu, Namun Kantoi Suaminya Buat Sesuatu di Belakangnya

OH TRENDING4 weeks ago

2 Kumpulan Bergadvh Besar Di Dataran Merdeka Sehingga Berdarah, Punca Sebenar di Dedahkan

OH TRENDING4 weeks ago

Pertama Kali Aku Tengok Suami Menangis Macam Baby, Aku Cadang Cari Rumah Lain, Tapi Suami Senyap, Rupanya Rumah tu..

OH TRENDING4 weeks ago

Segalanya Bmula Masa Reunion Sekolah, Perempuan ni pun Da Kawin Macam Aku, Tp Aku Tak Peduli Semua tu

OH TRENDING4 weeks ago

“Saya Kawen Masa Umo 20, Tahun 2011 Dan Bercer4i” – Oktovia Manrose Dedah Dia Sebenarnya Janda dan Ada Seorang Anak

Artikel HOT

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.