Connect with us

OH VIRAL

lstri da Pesan, Dia Tak Akan Layan SUAMl Slps Nikah, Siap Offer SUAMl Cari Prmpuan Lain, Rupanya Ini Penyebabnya

Published

on

Assalamualaikum dan terima kasih andai luahan aku ni diterima untuk disiarkan.

Semalam, aku buat sesi throwback. Dan aku rasa rindu yang amat, tapi aku tak boleh nak luahkan dekat sesiapa.

So aku luahkan dekat sini. Nama aku Ri, aku kenal dengan Aisyah ni start dari sekolah.

Tapi dia bawah aku. Sebab umur dia 25 and aku sekarang 28.

Kitorang fav student Ustaz Zaki, kitorang rapat, sebab ustaz selalu suruh kitorang pantau aktiviti pelajar.

Ohh ya, dia sangat cantik. Kening lebat, kulit putih and suka senyum.

Lepas aku habis sekolah, aku dengan dia lost contact tapi umur aku 25 kitorang dapat contact balik each other.

Aku confess kat dia, yang aku suka dia. Alhamdulillah diterima baik, dan dia cakap.

Dia suruh tunggu habis study, baru datang merisik. Aku ikut je, taknak terburu-buru sebab masa tu kerja aku pun tak menentu.

Tapi, dia ada dengan aku dari aku pakai kancil sampai laa sekarang aku dah ada kereta yang better dan selesa.

Dari aku takde apa-apa sampai lah aku hampir ada segalanya.

Long story short, dia pun dah habis belajar.

Aku ajak dia bertunang, dan family aku pun pergi jumpa parents dia untuk tarikh bertunang.

Tapi seminggu sebelum bertunang tu, dia sakit teruk. Demam, muntah badan dia jadi kurus sikit.

Disebabkan sakit dia tu tak baik lagi, kitorang decide untuk tangguhkan pertunangan tu.

Kitorang kerap bergaduh, dalam sebulan tu 3-4 kali bergaduh.

Sampai 1 tahap, dia block aku kat semua socmed termasuk whatsapp.

Aku buntu, aku tak tau macam mana nak pujuk dia, aku masa tu memang give up and dah rasa yang dia bukan jodoh aku.

Aku banyak berdoa minta petunjuk. Dia makin kerap sakit, muntah cairan merah.

Perutnya sakit, badan dia makin kurus. Pergi hospital, appointment tak pernah miss, tapi masih taktau dia sakit apa. Beribu habis, masih sama.

Dan family Aisyah decide untuk pergi berubat cara islam. And surprisingly, ya. Aisyah kena buatan orang.

Aisyah marah-marah aku, itu semua laki tu yang buat. Dia taknak aku ni rapat dengan Aisyah.

Laki tu marah sebab Aisyah tak layan dia. Ustaz nak buang benda tu, tapi laki tu dapat rasa.

And laki tu hantar benda tu yang lagi kuat.

6 bulan, keadaan Aisyah masih sama. 3 ustaz cuba untuk ubatkan dia, tapi tak mampu sebab terlampau kuat.

Aisyah minta aku cari lain, jangan tunggu dia. Aku dengar dia cakap macam tu, aku nangis.

Aku terus bagitahu parents aku, aku nak nikah dengan Aisyah. Walaupun aku tau keadaan dia macam tu.

Alhamdulillah family aku faham aku, dan aku pun pergi ke rumah Aisyah untuk bagitau hasrat aku.

Parents dia agak terkejut, termasuk lah Aisyah. Aisyah marah aku, dia cakap jangan kawin sebab rasa kesian.

Cari laa perempuan lain, jangan dengan dia. Aku berkeras, aku nak kawin sebab aku nak jaga dia, depan mata aku.

Alhamdulillah aku selamat jadi suami dia, hanya kenduri simple.

Malam lepas nikah tu, aku cakap dekat dia, “Yang, kita nikah simple-simple.

Nanti bila awak dah sihat, kita buat majlis yang lain ye?”..

Lamaaa Aisyah tenung aku, lepastu Aisyah cakap dekat aku

“takpe.. sebab sy tak boleh bagi apa yang awak nak, sy takde apa-apa, dah tak cantik macam dulu,

Dah tak mampu nak buat kerja macam dulu, and mungkin dah tak boleh happy kan ri macam dulu.”

Aku diam, sebab tahan air mata. Cengeng.

Esoknya, keadaan Aisyah makin teruk. Dia muntah-muntah dan keluar benda pelik, tak larat jalan, hanya terbaring.

Ustaz call aku, dia bagitau yang lelaki tu marah sebab aku kawin dengan Aisyah.

Aku suruh ustaz pulangkan, tapi ustaz tak bagi.

Hampir seminggu Aisyah terbaring. Malam Jumaat, Aisyah panggil aku,

Dengan susah payah dia dia bisik kat aku

“Ri.. Sya tak kuat dah ni, tolong halalkan makan minum.

Ri cari pengganti, sya izinkan.. sya minta maaf, aisya tak bagi, tak mampu jalankan tugas isteri.

Ri cari pengganti ye nanti..” Aku tunduk, aku menangis je.

Hari Jumaat esoknya, lepas kami semua bisikkan kalimah syahadah, Aisyah pergi menghadap ilahi.

Dengan tenang, disisi aku and family Aisyah.

Semuanya berjalan dengan lancar, masa Aisyah dikafankan, baru aku nampak wajah ‘sebenar’ dia.

Dalam hati aku cakap “cantiknya awak sayang..”.

Puaslah kau lelaki, kau dah buat dia derita. Kau dah buat dia hilang hampir semua yang dia impikan.

Dan kau buat aku hilang orang yang aku sayang. Semoga allah membalas atas apa yang kau dah buat pada Aisyah.

Dan harini genap 2 tahun aku menjadi suami Aisyah.

Dan sampai sekarang, aku masih belum dapat pengganti dia, dia sempurna kat mata aku.

Aisyah yang aku sayang, aku tak dapat miliki dia.

Allah pinjamkan sementara je. Menyayangi Tapi Tak Memiliki, itu lagi sakit.

Tolong jangan gunakan benda terkutuk untuk dapatkan sesorang, mungkin korang tak pernah kena macam ni.

So korang rasa mengarut, tapi bila kau dah kena. Baru kau tahu apa yang aku rasa, tapi harapnya tak kena kat kau laa.

Aku dah 2 kali kena, 1 orang dengki bisnes aku, 2 pasal Aisyah ni. Al-Fatihah Aisyah.

Ri belum jumpa perempuan yang sama macam awak. Awak memang special Aisyah.

– Fah

Cerita Sihir Kedua

Cerita ini tidak dituju kepada siapa-siapa tetapi sekadar memperingati semua orang di samping menyucikan hati masing-masing.

Mohon doa bagi saya. Sedikit panjang, semoga bermanfaat.

Sebelum ini saya hanyalah insan biasa-biasa sahaja.

Student medic yang tiada apa-apa. Akhir tahun 2015, saya mula melibatkan diri secara serius dalam bidang perniagaan. Saya bangunkan brand kecantikan sendiri, Furaiha.

Allah beri rezeki kepada saya.

Alhamdulillah produk Furaiha cepat mendapat tempat di hati pengguna.

Brand dan team kami tersebar dengan sangat cepat. Allah bantu, Alhamdulillah. Tetapi tak ramai yang senang hati.

Awal tahun 2016, saya pulang ke Mesir untuk mengambil exam medic yang saya sudah pending lama. Masa ini, semua orang menegur saya.

“Fara, kenapa muka burn hitam?”

Nak fikirkan logik, tak patut jadi hitam sebab saya berniqab.

Lama kelamaan saya perasan, muka saya jadi seperti hangus walaupun bahagian kulit lain putih. Tak logik, tapi saya tak fikir pelik-pelik.

Tak lama selepas itu, kulit muka saya seperti alergik dalam satu malam.

Naik macam-macam. Tak ada tempat yang bersih, semua macam rashes.

Semua orang tegur, kenapa muka saya begitu. Padahal dulu licin, bersih dan putih.

Owner produk kot? Takkan muka jadi begitu?

Okay, saya layan je lagi sebab saya seorang yang positif.

Disebabkan saya berniqab, saya minta adik saya jadi face of Furaiha.

Kulit muka adik saya, Erin, MasyaAllah, memang cantik tanpa sebarang cela.

Tetapi selepas dua tiga bulan produk kami meletup, muka dia mula naik macam-macam.

Sampai satu tahap, dah macam berulat walaupun bahagian kulit lain cantik saja.

Saya dah istighfar, saya tak expect santau tetapi saya cuma anggap itu ain sahaja.

Mula-mula masih dalam denial state. Saya ingatkan adik saya alergik makanan laut ke apa, kan. Rupanya santau. Allah.

Saya pulang ke Malaysia pada bulan Mac dan menjalani hidup seperti biasa.

Sehinggalah waktu kemuncak bulan Ogos, saya dah tak tahu apa yang kena dengan diri saya. Saya dah seperti tidak terurus.

Nafsu saya hanya mahu tidur sahaja. Hidup saya juga tidak terurus. Saya tak boleh makan, nafsu saya diikat, walau lapar sangat, saya hanya mampu makan 2, 3 mulut sahaja. Sedih.

Berat badan saya turun sangat drastik. Berpuluh-puluh kilo.

Muka saya tak ada seri, seperti ada sesuatu yang halang di muka.

Waktu ini saya dah mula sakit teruk tetapi masih belum tahu yang saya disantau.

Saya dah mula lupa macam-macam, otak saya terjejas. Biasalah sihir, seperti virus yang lama-kelamaan makan ingatan. Sebab itu ada tahap boleh jadi gila jika dibiarkan.

Waktu ini saya dah tak ingat hari apa, tak tahu siang ke malam sebab saya tidur pun kadang-kadang sampai 2-3 hari straight.

Tak makan, tak apa. Bahkan saya nak congak kira 5+5 pun saya terpaksa pakai kalkulator. Fikiran saya dah tak berfungsi seperti normal.

Tetapi rezeki kan, Allah murahkan rezeki saya. Duit dalam akaun tidak terjejas, malah semakin bertambah.

Perniagaan saya stay Alhamdulillah. Cuma saya sahaja berperang bagai nak mati.

Sehinggalah satu hari saya post jari saya pakai cincin cantik sangat di Facebook.

Masa ini saya dah kurus gila. Saya terima saya private message dari seorang ustaz perawat.

Dia beritahu yang saya sakit dan minta saya segera berubat. Saya masih tidak percaya dan minta dia jelaskan.

Bila dah ada orang suruh saya berubat, jin-jin ini dah mula marah dan mula appear depan kita.

By times, saya lihat kain kapan terbang, orang main guli, pocong dan lain-lain.

You name it, semua dah tengok. Saya jumpa paku, jumpa macam-macam benda pelik. Saya terima kiriman pelik-pelik dari courier.

Masa ini saya sangat sakit.

Setiap kali selepas asar, mereka menikam bahu dan rahim saya. Pinggang pun terasa sakit gila macam nak patah.

Kepala mereka buat sakit sampai terpaksa makan panadol sepapan pun tiada kesan.

Saya tidur dengan air mata, sakitnya terlampau. Tak boleh nak cerita, derita sangat.

Satu hari, sedang saya duduk bersila, mereka tarik kaki saya ke atas dan patahkan sampai bunyi ‘krukk’.

Dan di sendi-sendi dan lutut, mereka duduk dan tinggal. Sakit sangat.

Akhirnya berbulan saya tak boleh berjalan sebab mereka dah berumah di dalamnya.

Nak bagi lumpuh, saja mereka serang kaki supaya saya tak boleh kerja dan tangguhkan segala urusan.

Mereka hidup di setiap sendi dalam badan.

Kalau nak berjalan tak boleh berdiri sebab tumit ini bagai ditusuk paku, jarum dan pisau.

Sakit gila. Muntah santau angin, muntah kaca, sebijik seperti mayat hidup.

Sampai satu tahap, ruamh saya yang ada tiga tingkat banyak bilik. Kami sekeluarga hanya tinggal dan duduk sebilik sahaja.

Semua tidur sebilik dan bilik yang lain-lain dibiarkan kosong.

Kenapa? Sebab rumah dah macam rumah hantu.

Macam-macam ada, dengan macam-macam bunyi dan rupa. Bunyi burung gagak dan macam-macam.

Macam-macam yang saya jumpa, macam-macam mimpi yang datang, bola api dan lain-lain. Ianya satu dunia beyond normal.

Entah sudah berapa ramai ustaz yang mengubat saya. Habis dah berpuluh ribu.

Sampaikan ustaz-ustaz yang merawat saya kebanyakannya mengangkat bendera putih, give up.

Sebab kes saya terlalu berat. Tak padan dengan mereka. Kalau mereka bantu juga, mereka dan keluarga akan sakit.

Ustaz-ustaz kata, saya berada di skala 9.5 daripada 10. Biasanya kalau 10, orang itu dah mati. Tapi Allah masih bagi panjang umur sehingga ke hari ini.

Tujuan orang orang yang buat saya cuma nak saya mati, bisnes saya lingkup dan saya hilang terus dari dunia.

Bukan seorang yang buat saya tetapi sangat ramai.

Setiap dari mereka saya tahu siapa. Allah bukakan bila lama lama kita ikhlas beramal, Allah zahirkan. Semuanya perempuan. Hamba Allah.

Biasanya orang yang tak puas hati dengan kita adalah orang yang rapat dengan kita, tahu financial kita, tahu keadaan kita.

Bila saya tahu siapa, saya frust.

Sebab saya sangat baik dengan mereka, mereka ini orang dihormati, orang hebat, naik hotseat, ada pengikut dan saya tak pernah buat jahat dengan mereka.

Saya frust sebab tak sangka sampai tahap ini mereka nak saya lingkup dan mati.

Mereka berhabisan bukan sikit malah cecah sampai ratus ribu dengan bermain sihir.

Muka mereka pun cantik sebab susuk, produk nak laju main pelaris. Tak semua begini, masih ada yang berbisnes patuh syariah dan takutkan Allah.

Rambut saya banyak gugur, muka saya berubah warna setiap hari. Sekejap hitam, sekejap biru, sekejap pucat macam mayat, sekejap kuning macam sami.

Mereka nak buat saya jadi buruk supaya siapa yang jumpa saya akan fikir, ehhh ini ke founder produk?

Mereka ini orang yang tidak percayakan rezeki dan sanggup syirik dengan Allah demi dunia yang sementara.

Jangan ingat kedai saja ada pelaris, produk pun ada pelaris. Muka boleh pakai susuk dan nak jadi public figure nak orang tunduk pun boleh.

Sebelum saya mula bisnes dan waktu saya minta izin Syeikh saya, dan kasyafnya syeikh dah cakap ini akan berlaku.

Perempuan ini sangat emosi jadi mereka senang hasad.

Dalam neraka pun sangat banyak perempuan. Kalau lelaki jarang hasad sebab mereka rasional.?

Cuma lelaki ni masalah satu je bila dia nak seseorang perempuan itu, mereka sanggup buat apa pun.

Macam saya selain dari sebab bisnes, saya kena juga guna-guna dan pengasih dari lelaki entah dari mana-mana.

Cumanya sihir mereka tenggelam dari kuatnya sihir yang datang dari sebab bisnes.

Tapi ini cerita lama. Sekarang ini mereka ada lain tapi tak boleh masuk dalam diri sebab pendinding sangat kuat.

Mereka main-main di luar je, datang dekat takut.

Back up belakang kita ada syeikh saya, ustaz-ustaz yang masih sampai hari ini membantu saya.

Alhamdulillah semua dengan izin Allah. Dan diri sendiri kena ada pendinding sangat kuat nak hadap hasad dan dengki orang.

Alhamdulillah sudah sihat sekarang, muka dah balik asal cumanya berat saja tak naik-naik lagi.

Ada nak sponsor susu gemuk tak? Hahaha. Kalau perasan, saya banyak ke majlis zikir dan maulid, kan.

Yes dulu memang saya banyak ke majlis-majlis seperti ini tapi bila bisnes saya jadi busy gila.

Akhirnya Allah datangkan ujian kepada saya supaya balik kembali kepada majlis dan jalan bersama ulama.

Oh ya setiap kali ke majlis zikir, muka saya akan jadi sangat cerah macam spotlight tau.

Sebab semua yang ada dekat saya waktu ini akan terbakar dan hangus. Mereka tidak tahan dan sebab itu mereka ‘blah’.

Selepas baik dari sakit, Alhamdulillah Allah bagi sangat banyak.

Dengan amalan yang kita amal untuk benteng diri, Allah bagi macam-macam.

Kalau orang hasad dan benci kita, cakap belakang kita Allah bagi lintasan hati tahu.

Orang main cara kotor, pakai susuk, pakai pelaris, ada kena santau dan sihir, Allah zahirkan dan bagi kita nampak.

Orang yang berniat jahat dengan kita terang terang Allah buka depan kita supaya kita tak go further dengan mereka.

Begitulah, Allah ini baik. Allah bagi kita melebihi apa kita nak.

Saya tak pernah balas orang yang buat saya bahkan mereka masih gigih sampai sekarang walaupun mereka sedang membakar duit mereka dan membakar diri sendiri.

Mereka tak senang sampai sekarang, tak kaya sampai sekarang, tak bahagia sampai sekarang.

Saya mendoakan mereka diberi hidayah, kesian dengan suami dan anak-anak mereka. Rezeki Allah luas, percayalah.

Bila mereka dah tak dapat serang saya sebab sakit, mereka serang orang yang berdekatan dengan saya terutamanya keluarga saya.

Tetapi dengan sebab inilah kita lebih kuat beramal dan bantu keluarga kita. Bukan niat nak jadi perawat pun, tak nak pun.

Biasa je saya pasang radio kecil ruqyah itu sepanjang masa, tiba-tiba dia akan tutup sendiri. Kita buka lagi, dia akan tukar kepada lagu pula.

Dan saya buka lagi, dia akan buat bunyi radio rosak pula.

Bila saya di bilik air tingkat dua time maghrib dia akan datang dekat tingkap cakap,

“Assalamualaikum Fara, bukalah pintu. Nak masuk, nak masuk.”

Dia tak boleh masuk sebab rumah semua dah berpagar. Kalau ada izin kita baru boleh masuk.

Waktu saya baca selawat dan wirid macam-macam akan datang menzahirkan diri bila Allah nak tunjuk supaya kita boleh mengelak dari terkena sihir lagi.

Waze memang dia selalu kacau, peralatan office memang dia selalu kacau.

Actually keluarga saya orang bisnes dan masing masing ada pesaing, macam-macam yang datang tapi Alhamdulillah Allah selamatkan.

Jangan risau bagi mereka yang terkena sihir dan santau. Sihir pemisah suami isteri ke dll.

Percayalah, satu masa benda ini semua akan expired dan pulang balik kepada tuannya.

Akan makan diri mereka balik. Tugas kita hanya perlu beramal sahaja dan serahkan kebergantungan kepada Allah.

Tiada siapa mampu bantu kita melainkan Allah. Ingat Allah dah janji, yang hak akan menang mengatasi yang batil.

Biar orang buat kita jangan kita yang buat orang.

Yang jahat takkan senang selamanya dan yang baik takkan susah selamanya.

Allah ada, Allah bersama anda, Rasulullah cintakan anda.

Saya faham sakit dan perit anda, moga dengan sakit ini kita lebih rapat dan cintakan Rasulullah.

Syeikh saya pesan, bila orang buat jahat dengan kita biarkan.

Itu akhlak mereka, biar mereka jawab sendiri dengan Allah. Akhlak kita tetap sentiasa kena berbuat baik dengan orang.

Sharelah kepada rakan anda, tag yang berkenan. Saya nak kongsikan amalan yang saya amal di post seterusnya.

Moga bertebaran manfaat kita bersama untuk saham akhirat sana InsyaAllah.

Saya tahu post ini akan menerima berbagai reaksi tapi kepada Allah lah kita sandarkan segalanya dan berlindung. Yang tak pernah melalui tak akan faham.

Saya balikkan segalanya kepada Allah moga penulisan ini bermanfaat dan kita lebih berjaga-jaga.

Ini baru sahaja mengenai hasad dengki orang, belum lagi tentang khianat, fitnah yang bertebaran.

Saya tulis ini dengan air mata berguguran. Saya tidak ada apa apa yang menyebabkan anda sanggup hilang Tuhan.

Semua ini hanyalah ujian untuk dinaikkan maqam dan martabat kita bila kita sabar.

Saya mendoakan mereka semua mendapat hidayah Allah dan bertaubat sebelum mati.

Sumber : Syarifah Furaiha

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

OH VIRAL

Video: Slps DiIempang Pelanggan LeIaki Kerana Tercampak Barang, Ini yg Terjadi Pada Akak Cashier tu

Published

on

By

Tahap kecek4lan seseorang dalam dunia perkerjaan pasti berbeza untuk setiap insan.

Kes4baran yang tinggi sangat diperlukan dalam mencari rezeki terutama bagi mereka yang bekerja dengan pelanggan.

Itu dvgaan menimpa seorang juruwang wanita yang sedang h4mil lima bulan apabila dit4mpar oleh seorang lelaki pada Ahad lalu.

Namun dia tetap s4bar sebelum membuat laporan polis Balai Polis Bukit Raja.

Video kejadian itu tular di Facebook memaparkan juruwang berusia 24 tahun dit4mpar oleh lelaki terbabit.

Dia merupakan suami kepada salah seorang pelanggan di salah sebuah pasar raya di Klang, Selangor.

Menurut laporan Kosmo! Online, difahamkan m4ngsa tidak sengaja terc4mpak barangan terkelvar daripada plastik.

Sebelum pelanggan wanita itu mem4rahinya dan ‘mengadu’ kepada suami yang berada di luar.

Mengulas lanjut mengenai kejadian, dia tidak menyangka lelaki tersebut terg4mak membuat demikian terhadapnya yang sedang h4mil lima bulan.

“Saya memang tidak sengaja membuat barang tersebut keluar daripada plastik.

Ak1bat daripada kejadian itu, saya kini mengalami tr4uma dan hidup dalam ket4kutan kerana b1mbang insiden sama akan berulang lagi.

“Oleh demikian, saya telah buat laporan polis di Balai Polis Bukit Raja pada malam kejadian kerana khvatir dengan kesel4matan,” ujarnya.

“Selang beberapa minit, suami wanita itu melvru arah saya sambil berl3ter dan meminta berhenti sekiranya tidak ikhlas atau berminat untuk terus bekerja.

“Tidak cukup itu, lelaki itu kemudian secara tiba-tiba men4mpar pipi kiri saya dan ins1den itu dis4ksikan pelanggan lain,” katanya.

Menurut Ketua Polis Daerah Klang Utara, Asisten Komisioner Nurulhuda Mohd. Salleh, svspek yang bekerja sebagai pemandu lori ais batu telah berjaya dit4ngkap malam tadi.

Dan mempunyai empat rek0d l4mpau berkaitan jen4yah dan d4d4h.

Video ada di Bawah Sekali

NOR Ain Syafinaz menunjukkan laporan polis yang dibuatnya di Balai Polis Bukit Raja, kelmarin berhubung kejadian itu.- FOTO NOR AZIHAN MD. GHAZALI

Bagaimanapun, lelaki yang berusia 38 tahun itu telah dibeb4skan dengan jaminan polis dan kes disi4sat mengikut S3ksyen 323/506 K4nun Keseksaan.

Sila Tonton Video Bawah ini

Sumber: K! ONLINE, OMM

Continue Reading

OH VIRAL

Nasib Anak Piatu, lkut Warden BaIik, Tp Dir0g0I PuIa, Aku Nekad Adu Pada SekoIah, Tp Lain Pula Jadi Akhirnya

Published

on

By

Assalamualaikum para pembaca. Foto sekadar hiasan. Ini kali pertama saya menulis disini.

Continue Reading

OH VIRAL

“Saya Terkjut Prubahan Sikap Baba SeIepas Suami MninggaI” – Menantu BaduI

Published

on

By

PeIakon, pengarah dan peIawak veteran, AR Badul, akui kcewa dengan knyataan yang mengatakan anaknya, Allahyarham Mejar Mohd. Zahir Armaya sebagai mufIis.

Beliau menyifatkan knyataan menantunya, Nour Shafinar Harun itu sebagai sesuatu yang mengaiibkan.

Tambah Badul atau nama sebenarnya Armaya Aman Ramlie, 71, apa yang menjadi persoaIan kini bagaimana anaknya itu juga masih boleh berkhidmat dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) selama ini.

“Tergmak dia mengaiibkan anak saya, snggup dia mengisytlharkan anak saya sebagai mufIis.

Kalau dia cakap bnyak hutaang tidak mengapa lagi.

“Setahu saya kalau sudah diisytlharkan mufIis seseorang itu tidak boleh bkerja dan kerajaan juga tidak akan terima.

Disenarai hltamkan mungkin saya faham, ini mufIis,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Mengakui hbungan dengan baIu anaknya itu kini rnggang, kata Badul, apa yang menjadi kepntingan buatnya kini adalah masa depan dua lagi cucunya yang kini berada di Pahang.

“Jumlah anak arwh tiga sahaja bukan lima, yang menjadi kepntingan kepada saya kini adalah masa depan dua lagi anak arwh.

“Dkwaan dia menylmpan duit dua lagi anak arwh rasanya tidak perlu berIaku memandangkan budak-budak itu mempnyai ibu sendiri,” katanya

Arwah tiada sebarang harta, dia sudah diisytihar muflis.

Terdahulu, apabila ditanya tentang harta, Itu jawapan yang diberikan Balu Allahyarham Mejar Mohd Zahir Armaya, Nour Shafinar Harun, 31 ketika menjelaskan keadaan dirinya yang dituduh menafikan hak bapa mertuanya, A R Badul dalam kes pembahagian harta.

Jelas Shafinar, mengenai pertikaian berkenaan insuran kelompok yang diterima.

Memang dia sudah menerimanya namun buat masa ini dia masih belum memberikannya kepada pihak bapa mertuanya lagi.

“Arwah suami saya memang sudah diisytihar muflis pada perkahwinan pertamanya.

Jadi bila dia berkahwin dengan saya, dia memang tidak ada apa-apa harta. Tiada rumah, kereta atau pun motosikal.

“Berkenaan insuran kelompok yang dipertikai bapa mertua saya ini, memang saya sudah dapat.

Cuma jumlahnya hanya RM5,000 lebih sahaja. Saya juga difahamkan yang difaraidkan adalah caruman arwah dan bukan ganjaran.

“Buat masa ini memang saya sudah bahagikan malah bahagian itu sudah saya beri kepada ibu mertua dan ibu angkat arwah suami saya.

Manakala duit anak-anak arwah juga saya simpankan dahulu.

Cuma bahagian baba (A R Badul) saya masih belum ada kesempatan untuk beri memandangkan kami tidak lagi berhubung,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Akan Beri Bahagian untuk AR Badul

Sementara itu ditanya mengenai hubungannya dengan A R Badul ketika ini, kata Shafinar dia tidak nafikan hubungan mereka agak renggang selepas kem4tian suaminya.

Malah dia juga buntu dengan apa yang berlaku memandangkan ketika ini dia menerima pelbagai tuduhan tidak berasas.

“Memang ada pihak sana meninggalkan pesanan di telefon tetapi tidak perlu saya kongsikan secara terperinci.

Cuma apa yang boleh saya cakap perkara ini sangat memberi tekanan.

“Sebenarnya hubungan kami sebelum ini okey sahaja. Cuma selepas kem4tian suami kami tidak lagi berhubung.

Malah bapa mertua saya juga langsung tidak bertanyakan khabar lagi,” jelasnya.

Sementara itu, A R Badul hari meluahkan rasa tidak puas hatinya kepada media.

Ini apabila dia dinafikan hak ke atas harta peninggalan anaknya, arwah Mohd Zahir yang m4ut ketika melakukan demonstrasi keupayaan di Kem Kok Lawi, Sabah pada 4 September 2019.

“Saya Terkejut Lihat Perubahan Sikap Baba SeIepas Suami MninggaI”

“Saya terkjut dengan prubahan slkap bapa mentua terhdap saya selepas suami menlnggaI’.

Itu kata baIu Allahyarham Mejar Mohd. Zahir Armaya, Nour Shafinar Harun, 32, mengenai bapa mntuanya, A R Badul atau lebih msra dipanggilnya sebagai ‘Baba’.

Ini berikutan pertlkaian kess pembhagian hrta arwh suaminya yang dibngkitkan oleh artls veteran itu.

Menurutnya, semasa arwh suaminya masih hldup, hubungan dia dengan Badul amat baik malah arwh suaminya pernah menytakan dia menantu kesyangan Badul.

Semasa arwh suami saya ada, Baba adalah bapa mntua paling smpurna, saya anggap Baba seperti bapa sendiri.

“Namun selepas arwh menlnggaI, Baba berubah.

Kalau dulu dia membhasakan dirinya sebagai Baba dan panggil saya dengan nama Ina, tapi sekarang aku, engkau,”

Katanya ketika ditemui di Utusan Malaysia di rumahnya di Taman Perpaduan di sini semalam.

Psangan itu dikurniakan seorang anak lelaki, Izzul Zakly Mohd. Zahir berusia setahun lapan bulan.

Dalam pada itu, Nour Shafinar mengaakui sudah tidak lagi berhbung dengan Badul, maIah telah menyekat Whatsapp nombor bapanya.

“Saya terpksa berbuat demlkian kerana kata-kata dalam pesanan Whatsapp yang dihntar kepada saya menybabkan saya tertkan.

“Saya terima psanan Whatsapp bertalu-talu seminggu selepas arwh menlnggaI yang bertnyakan bab hrta, farald dan sumbangan bila nak diagihkan.

Mana bahagian bapa, ibu dan Abel dan Remy (anak Mohd. Zahir daripada perkahwinan pertama).

“Sdangkan pada masa itu masih bharu lagi (selepas kmatlan Mohd. Zahir),” katanya.

Mengenai kess pertlkaian pembhagian hrta berknaan lnsuran keI0mpok yang diterimanya, Nour Shafinar mengaskan ada bahagian untuk bapa mentuanya itu.“

Dia tetap bapa mentua saya, ayah kepada suami saya. Secara jujur saya katakan bhagian Baba itu ada, saya akan bagi.

“Kalau tidak secara berdpan, mungkin saya akan menyuruh peguam saya untuk membuat proses pembyaran secara online supaya sampai ke tngan bapa mentua saya.

“Ini kerana saya rlsau apabila berdpan dengannya berlaku sesuatu yang tidak diinglni dalam keadaan Baba sedang mrah,” katanya.

Terdahulu, ANAK kepada pelakon komedi popular A R Badul iaitu Mejar Mohd Zahir Armaya meninggal dunia.

Ini akibat tertmbak ketika melakukan demonstrasi sempena pelancaran Divisyen Kelima Infantri Malaysia dan Briged ke-13 Infantri Malaysia di Kem Lok Kawi, Kota Kinabalu, Sabah pada Rabu.

Berita itu disahkan isterinya iaitu Nour Shafinar Harun, 31, yang memaklumkan Allahyarham meninggal dunia akibat terkena tmbakan raifal.

“Saya dimaklumkan tentang berita itu pada pukul 9 pagi tadi dan suami sempat menghantar mesej berkata bahawa itu pertunjukan terakhirnya.

“Saya juga diberitahu tembakan itu tersasar sedikit lalu melepasi baju kalis peluru yang dipakai mangsa,” jelasnya.

Sementara itu, AR Badul melahirkan rasa terkejut dengan berita tersebut dan sedang menunggu jenazah yang akan dibawa pulang petang Rabu.

Jenazah dijadual telah disembahyangkan di masjid Kem Wardieburn, Setapak sebaik tiba dari Kota Kinabalu.

Ia dikebumikan di Ipoh, Perak iaitu berdekatan rumah keluarga Nour Shafinar.

Allahyarham Mejar Mohd. Zahir ialah anak AR Badul dengan bekas isteri bagi perkahwinan keduanya Rusunjan Mohammad, 57, yang kini tinggal di Tuaran, Sabah.

Beliau merupakan pegawai kanan tentera bersama pasukan Rejimen Gerak Khas, Kem Sungai Udang, Melaka.

Perkahwinan Allahyarham bersama Nour Shafinar mereka memperoleh seorang cahaya mata berusia enam bulan.

Manakala dua orang lagi menerusi perkahwinan terdahulu Mohd Zahir.

Mohd Zahir turut memiliki dua lagi anak tiri iaitu hasil perkahwinan Nour Shafinar dengan bekas suaminya terdahulu.

Semasa kejadian, Mohd Zahir menyertai demonstrasi yang dipersembahkan beliau kira-kira pukul 8.30 pagi dan kumpulan demonstrasi itu adalah persembahan ketiga yang dilakukannya.

Mngsa memakai berbaju putih, bertopeng dan beraksi sebagai penjnayah yang ditmbak m4ti oleh anggota tentera.

Allahyarham dikatakan melepaskan tmbakan kepada rakannya dalam demonstrasi itu dan ia terkena pada baju kalis peluru yang dipakai pegawai tersebut.

Bagaimanapun ketika tembakan balas dilepaskan, ia dikatakan telah tersasar dan terkena di belakang badan Allahyarham menyebabkan dia rebah.

Bagaimanapun mangsa dibawa ke tepi sebelum persembahan ditamatkan namun dia didapati tidak sedarkan diri.

Mangsa yang cedera kemudian diberi rawatan di lokasi kejadian sebelum dibawa ke Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu dan disahkan meninggal dunia.

Continue Reading
OH VIRAL41 mins ago

Video: Slps DiIempang Pelanggan LeIaki Kerana Tercampak Barang, Ini yg Terjadi Pada Akak Cashier tu

OH VIRAL2 hours ago

Nasib Anak Piatu, lkut Warden BaIik, Tp Dir0g0I PuIa, Aku Nekad Adu Pada SekoIah, Tp Lain Pula Jadi Akhirnya

OH VIRAL3 hours ago

“Saya Terkjut Prubahan Sikap Baba SeIepas Suami MninggaI” – Menantu BaduI

OH VIRAL2 days ago

Hampir Setahun Bersama, Akhirnya Elly Mazlein Bongkarkan Sesuatu yg Mengejutkan Tentang Perangai Suaminya

OH VIRAL2 days ago

Jawapan BaIu Setelah Dikatakan Menafikan Hak AR BaduI Sebagai Pewaris Sgt Menyentuh Perasaan

OH VIRAL2 days ago

Dinafikan Harta Peninggalan Arwh Anaknya, Akhirnya AR Badul Bersuara Tetap Mahu Tuntut Hak

OH VIRAL3 days ago

Video Kulit Muka Terlalu ‘Perfect’ & Licin, Gadis Ini Jadi Pertikaian Netizen, Rupanya ini Puncanya

OH VIRAL3 days ago

Suami Bantu Wanita HamiI ToIak TroIi Tapi Kena Marah Dgn lstri, Sampai Satu Tahal Suami Terpaksa Ambil Tindakkan Sebegini

OH VIRAL3 days ago

“Kena Serbu Macam Tak Pernah Tgk Emas..” Netizen Kecam, Pemilik Kedai Terpaksa Tampil dan Mengeluarkan Kenyataan Mengejutkan

OH VIRAL3 days ago

SbIm Campak Budak 4 Tahun Dari Tingkat 4, Dia Sempat BaIing TeIefon KeIuar Tingkap

OH VIRAL4 days ago

“lstri ngndong pun ko cerraikan..” Masuk Campur Isu Da’i Syed, Netizen Ungkit Hal Rumah Tangga PU Abu

OH VIRAL4 days ago

Video: “Sebab kau jadi puncalah, aku jadi macam ni..” Alif Sukri Menangis Mengenangkan Nasib

OH VIRAL4 days ago

Suami tentera, Msuk tahun ke4 aku dah xtahan, Aku pkul, acu psau pada suami, Aku minta cerrai

OH VIRAL4 days ago

Gadis Ini Dikecam Kerana ‘Kahwin’ Dengan Lelaki Jarak Usia 46 Tahun. Dia Tampil Jelaskan Segalanya

OH VIRAL4 days ago

Ingatkan Seorang je, Sekali PDRM Dedah Tentang Status Terkini Pendakwah Muda Buat Netizen Terkejut

OH VIRAL4 weeks ago

Negatif DAD4H, Rekod Jenaya Tiada, Tujuan PemBnuhan Dilakukan Seorang Diri Akhirnya Didedahkan

OH VIRAL1 week ago

“Sepandai Pandai2 Tupai Melompat, Akhir Jatuh Ke Tanah Jua” Aishah Azman

OH VIRAL3 days ago

SbIm Campak Budak 4 Tahun Dari Tingkat 4, Dia Sempat BaIing TeIefon KeIuar Tingkap

OH VIRAL3 weeks ago

Gempar Ada Bukti Lain Dijumpai, Saspek Dibawa ke Lokasi, Unit Selam Sambung Cari Bahan Bukti

OH VIRAL3 weeks ago

Ini identiti M4ngsa Yang Terlibat,Bukan Calang Calang Orang

OH VIRAL4 weeks ago

Ini Kronologi Penuh Kenapa Saspex Tergamak Melakukan Perbuatan Jenaya Itu Kpd Kawan Baik Sendiri

OH VIRAL1 week ago

Masa Daftar Buku Pink sy Anjakkan Tarikh Period, Agar Doc dan Nurse xtahu sy Mngandung Anak Iuar Nikah

OH VIRAL5 days ago

Video: Netizen Selar Strategi Marketing Produk Ini Tidak Sen0n0h Tayang Benda yg Tak Patut

OH VIRAL3 days ago

Video Kulit Muka Terlalu ‘Perfect’ & Licin, Gadis Ini Jadi Pertikaian Netizen, Rupanya ini Puncanya

OH VIRAL4 weeks ago

lbu Saspex Dtg nak Minta Maaf, Tak Sangka Ini Tindakkan yang Dilakukan oleh Ayah Nur Suria

OH VIRAL3 weeks ago

Video: HeIikopter Sama Sblm Kejadian, Buat Beberapa Aksi Merbaahaya Berhampiran Penunggang BasikaI

OH VIRAL1 week ago

Disebabkan Perkara ini, Bisnes SHUlB Gulung Tikar dan Dibuang Ke Tempat Pelupusan Samp4h

OH VIRAL4 days ago

Ingatkan Seorang je, Sekali PDRM Dedah Tentang Status Terkini Pendakwah Muda Buat Netizen Terkejut

OH VIRAL3 weeks ago

“Encik dari mana. Kawan Alif ke?.” – Pemuda Tak Dikenali Hadir Pada Pengebumlan Anknya. Terkjut Ayhnya Bila Mengetahui Siapa Sebenarnya Pemuda Itu

OH VIRAL6 days ago

Video: “Sampai Macam tu SekaIi Ko PukuI Rider Fudpanda tu Bro” PeIanggan BlAD4P Ini DIKEC4M Netizen

OH VIRAL4 weeks ago

Negatif DAD4H, Rekod Jenaya Tiada, Tujuan PemBnuhan Dilakukan Seorang Diri Akhirnya Didedahkan

OH VIRAL1 week ago

“Sepandai Pandai2 Tupai Melompat, Akhir Jatuh Ke Tanah Jua” Aishah Azman

OH VIRAL3 days ago

SbIm Campak Budak 4 Tahun Dari Tingkat 4, Dia Sempat BaIing TeIefon KeIuar Tingkap

OH VIRAL3 weeks ago

Gempar Ada Bukti Lain Dijumpai, Saspek Dibawa ke Lokasi, Unit Selam Sambung Cari Bahan Bukti

OH VIRAL3 weeks ago

Ini identiti M4ngsa Yang Terlibat,Bukan Calang Calang Orang

OH VIRAL4 weeks ago

Ini Kronologi Penuh Kenapa Saspex Tergamak Melakukan Perbuatan Jenaya Itu Kpd Kawan Baik Sendiri

OH VIRAL1 week ago

Masa Daftar Buku Pink sy Anjakkan Tarikh Period, Agar Doc dan Nurse xtahu sy Mngandung Anak Iuar Nikah

OH VIRAL5 days ago

Video: Netizen Selar Strategi Marketing Produk Ini Tidak Sen0n0h Tayang Benda yg Tak Patut

OH VIRAL3 days ago

Video Kulit Muka Terlalu ‘Perfect’ & Licin, Gadis Ini Jadi Pertikaian Netizen, Rupanya ini Puncanya

OH VIRAL4 weeks ago

lbu Saspex Dtg nak Minta Maaf, Tak Sangka Ini Tindakkan yang Dilakukan oleh Ayah Nur Suria

OH VIRAL3 weeks ago

Video: HeIikopter Sama Sblm Kejadian, Buat Beberapa Aksi Merbaahaya Berhampiran Penunggang BasikaI

OH VIRAL1 week ago

Disebabkan Perkara ini, Bisnes SHUlB Gulung Tikar dan Dibuang Ke Tempat Pelupusan Samp4h

OH VIRAL4 days ago

Ingatkan Seorang je, Sekali PDRM Dedah Tentang Status Terkini Pendakwah Muda Buat Netizen Terkejut

OH VIRAL3 weeks ago

“Encik dari mana. Kawan Alif ke?.” – Pemuda Tak Dikenali Hadir Pada Pengebumlan Anknya. Terkjut Ayhnya Bila Mengetahui Siapa Sebenarnya Pemuda Itu

OH VIRAL6 days ago

Video: “Sampai Macam tu SekaIi Ko PukuI Rider Fudpanda tu Bro” PeIanggan BlAD4P Ini DIKEC4M Netizen

Artikel HOT

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.