Connect with us

OH VIRAL

Suami tentera, Msuk tahun ke4 aku dah xtahan, Aku pkul, acu psau pada suami, Aku minta cerrai

Published

on

Foto sekadar hiasan.

Nama aku Maya. Seorang ibu dan mempunyai anak lelaki berumur 3 tahun.

Pernikahan aku menginjak masuk 5 tahun bersama suami yang merupakan seorang anggota Tentera.

Aku bernikah seawal usia 25 tahun, perkenalan bersama suami yang singkat selama 6 bulan tanpa berfikir panjang dan membuat keputusan untuk berkahwin.

Masa kami berkenalan, aku tidak tahu suami sudah mempunyai pilihan keluarga. Suami tidak jujur.

Oleh kerana aku hadir dalam hidup suami, suami memilih aku dan memutuskan pertunangan dengan wanita pilihan keluarga.

Pada ketika itu, aku tahu budaya keluarga, lifestyle, cara pemikiran aku dan suami jauh berbeza tapi aku nekad meneruskan perkahwinan sebab aku rasa aku boleh menyesuaikan diri walhal kami tidak sekufu.

6 bulan pertama kahwin semua indah. Masuk bulan ketujuh, aku sudah mula tawar hati pada suami. Mungkin pada aku, ada atau tiada suami keadaan tetap sama.

Tak dinafikan, sebagai isteri seorang tentera aku banyak berdikari dan sering ditinggalkan berbulan.

Ini tidak menjadi isu kerana aku sedia maklum tugas tentera. Cuma suami kurang peduli, kurang consent hal aku dan anak.

Aku juga ditinggal waktu pantang menguruskan anak sendiri dalam keadaan aku bersalin czer.

Hampir juga terfikir untuk bnuh anak aku sendiri waktu aku berpantang sebab tidak berhenti nangis.

Luka czer belum sembuh, jaga anak seorang diri, aku jadi tertekan.

Oleh kerana aku berkerja dan komitmen aku sebagai seorang Pengarah Syarikat menuntut aku lebih kerap outstation dan kerap balik lewat malam.

Aku sibuk. Suami aku tidak endah, tidak peduli, tidak ambil tahu diri aku. Aku sambung belajar course apa dia tak tahu.

Aku dapat straight A exam pun dia tidak tahu. Jarang bertanya hal aku. Jarang komunikasi. Jarang tidur sekatil.

Urusan Semua aku uruskan sendiri hantar anak ke pengasuh, beli barang keperluan dapur, pergi ke klinik dan lain lain.

Nafkah duit, ada potongan untuk isteri tentera sebanyak RM500 dan duit itu aku gunakan untuk beli barang keperluan anak.

Sejujurnya, perbelanjaan anak ketika itu tinggi. Mungkin kerana gaji aku besar berbanding suami, suami tidak menghulur duit lebih kepada aku.

Itu bukan isu besar, kerana aku mampu menyara makan pakai aku dengan gaji sendiri.

Masuk tahun keempat, aku mula sedar aku kemurungan. Aku di diagn0se D3pression dan Anxiety Dis0rder.

Berapa kali percubaan untuk bnuh diri tapi hingga hari ini aku masih hidup.

Aku terlalu kuat berkerja, keadaan suami yang ambil tidak endah hal aku dan sejarah lampau aku yang dahulu buat aku d3pression.

Terlalu banyak beban yang aku tanggung. Ya, aku pernah hampir dirgol masa aku tingkatan 2.

Aku pernah diraba oleh pakcik aku sendiri ketika aku darjah 4. Hal ini aku tidak pernah bercerita dengan suami, sebab kami mempunyai masalah dari segi komunikasi.

Suami lebih banyak menghukum dari mendengar. Mungkin disebabkan pendidikan kami berbeza.

Aku pelajar master, suami pula SPM membuatkan kami berfikir tidak selari. Jadi segala masalah di pejabat, rutin harian aku simpan sendiri.

Kami hanya bercakap bila berkaitan dengan hal anak sahaja. Tiada pillow talk, tiada cuddle, tiada gurau senda suami isteri.

Yang hanya suami tahu, dapat layanan tiap minggu tanpa peduli perasaan aku.

Aku rasa hubungan semakin hambar. Aku rasa beban aku pikul berat. Aku rasa aku menyara diri aku sendiri tanpa ada suami disisi.

Jadi apa fungsi seorang suami? Keadaan aku makin hari makin teruk sehingga aku memohon cerrai.

Ya, suami aku menolak permintaan tersebut. Aku pukul suami, aku acu pisau pada suami aku sendiri.

Aku jadi separuh giila kerana permintaan aku ditolak.

Tiap hari aku fikir ingin bnuh suami aku sendiri. Sehingga aku jumpa pskitari untuk mendapatkan rawatan.

Akhirnya, suami bersetuju untuk mencerraikan aku.

Tiada wanita yang inginkan pencerraian, tetapi jika perkahwinan itu memakan diri, tidak membawa kebahagiaan, jalan terbaik adalah berpisah.

Aku impikan keluarga yang bahagia, apabila aku keluar terlihat pasangan suami isteri main dengan anak, aku terdetik kenapa hidup aku tidak seperti itu.

Kenapa aku dengan suami tidak sehaluan?

Adakah perkahwinan kami ini tidak mendapat restu keluarga atau kerana ego kami berdua mengatasi segalanya.

Jalan kehidupan kadangkala tidak seiringan dengan apa yang kita idamkan.

Kadangkala, untuk jiwa kita menjadi kuat, ia perlu diuji. Terkadang ujian itu akan buatkan hati kita hancur.

Tapi dari hati yang hancur tu kita akan menjadi lebih baik.

Doakan aku terus kuat. Doakan aku sembuh dari sakit.

Reaksi Warganet

Hana Khairi –
Saya isteri bukan tentera pun selalu kena tinggal. Tapi parents dekat.

Sebenarnya kalau Jadi suami isteri PJJ ni kena banyak sabar. Lagi pulak kalau gaji Laki kecik Dari kita.

Jangan tengok sangat kehidupan orang lain dan minta pandangan orang lain yang tak senasib memang buruk padahnya.

Cari orang yang senasib untuk Minta pandangan dari segi pengurusan masa, pengurusan jiwa dsb.

Normal sekarang ni perempuan lebih tinggi pendidikan dari lelaki. Tapi itu bukan bererti lelaki kena dengar semua Kata isteri walaupun pangkat kita boss di tempat kerja.

Saya pun boss juga kat tempat kerja. Tapi saya suka kongsi dengan dia. Saya rajin wasaap dia walaupun dia bz. Lama lama dia

Akan reply juga walaupun lambat. Kitakan girlfriend dia mestila rajin wasaap boyfriend kita.

Takkan Nak wasaap dengan orang lain pulak. Hihi.

Takpela sis kalau sis dah fikir Nak move on. Apa pun keputusan di tangan puan. Rumahtangga kita, kita yang tentukan. Jangan lupa solat istikharah ye.

Rinn Hanis –
Sekufu tu penting. Dalam agama pun disuruh untuk memilih yang sekufu.

Kalau saya, saya memang takmau lelaki yang kerja badan beruniform. Tak suka kena tinggal dan PJJ.

Polis tu ok lagi… Tentera is a big NO. Nasi dah jadi bubur confessor.

Awak tersalah pilihan, jangan sembang jodoh tu ketentuan sebab pada awalnya kita boleh untuk buat pilihan.

Apapun, pandai pandai cari kebahagiaan diri kalau kahwin semua buat sendiri baik tak yah ada suami kan? Hurmm…

Mummy Shu –
Kuatkan semangat puan. Doa banyak banyak semoga Allah pelihara puan dam anak, peroleh kebahagiaan di dunia dan akhirat.

Teruskan kehidupan, buat aktiviti yang puan rasa gembira.

Jangan kenang perkara yang lepas. Claim duit nafkah anak. Askar ada buat potongan tu. Ajar dia bertanggungjwb pada anak. Semoga puan cepat sembuh.

Imran Akasyah –
Benarlah sabda Baginda. 2 sebab perempuan ramai menghuni neraka.

1. Tidak mensyukuri pemberian suami.

2. Satu kesalahan suami akan memadamkan seribu kebaikkan suami.

Sungguh mentaati suami adalah ujian bagi mereka yang berstatus isteri.

Secara kesimpulannya, puan dilihat lebih gemar menunding kesalahan orang lain.

Tanpa puan nilai diri puan sendiri. Suami puan semua tak betul, puan je betul. In the end, puan str3ss masa sendiri.

Nurul Hasanah Md Kamal –
Saya tak rasa jurang perbezaan dari segi pendidikan menjadi masalah utama tak sekufu di sini.

Lebih kepada masalh upbringing dan persekitaran mungkin. Confessor pun tak fully details story the real situation selain dari masalah komunikasi antara pasangan.

Sebab kawan saya PhD, husband dia SPM.

But they loving couple. Sebab saya nampak macam mana husband dia treat her as queen, dan she respect her husband as the head of the house..

Ni lebih kepada masalah komunikasi, rasa empathy towards each other, compassionate, tanggungjawab dan kasih sayang.

Kadang bila kita da berkahwin dan berkeluarga, the love spark is not stronger as it used to be…

The relationship more bound towards tanggungjawab…

Masa ni la kita kena lebih compassionate, empathy, emotionally bond together.

Make time for the family, choose your priorities and tend to it…

Kalau nak kata sibuk, semua pun sibuk. But the effort yang kita letak to make it works dan priorities yang kita pilih, thats make the different.

Every marriage has ups and downs. But how we mold it together to make the relationship works, itu yang make us a better and stronger person or couples.

We fixed it, not simply throw it and give up. Just my 2 cents. Dua dua kena berubah dan berusaha.

Sumber : Maya (Bukan nama sebenar) / IIUMC

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

OH VIRAL

“Walaupun sy Brpakain Wanita..” Sajjat Luah Prasaan, dan Ungkit Semua Kebaikkan yg Dilakukan

Published

on

By

Terdahulu, Sajat mencur1 tumpuan umum selepas ditahan pihak Jabatan Agama Islam Selangor.

Ini bagi membantu si4satan mengikut Seksyen 10, Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor berhubung perlakuannya.

Susulan penahanannya itu, Sajat kemudian membuat pengakuan bahawa dirinya sudah melakukan pembed4han jantina.

Ekoran pendedahannya itu, Sajat kemudian menerima pelbagai respons dalam kalangan netizen.

Dia kemudian mempersoalkan segala bentuk amalan kebajikan yang dilakukannya.

Gempak sebelum ini beliau ada update seperti di bawah-

Datang bagi ktrangan pada JAIS

Selain itu, dia trut memuat naik di lnstastory meIuahkan rasa sedlh dan terkiIan dengan Iayanan dan diskrlminasi sesetengah plhak terhadap goI0ngan sepertinya.

Sajat juga mempers0aIkan mengenai hkum agama adakah hanya berpndukan cara seseorang berpkaian sahaja?

“Adakah aku seorang kaflr?”

Aku selalu bersedekah!”

Namun, lebih mengjutkan apabila Sajat menulis mengnai dirinya yang mendkwa sudah membuat pembdahan jantlna seperti dikc0hkan oleh ntlzen sebelum ini.

Atau mungkin penuIisan itu sekdar monolog daIaman tentang perspsi orang ramai terhdap dirinya?

“Sebab kau tu ID leIaki”

“Muhammad Sajjad adalah leIaki”

“Kalau keIuar agama, baru semua gembira”

Pemilik Nur Sajat Gold ini juga meIuahkan rasa mahu keluar dari agama.

Ini kerana sangat tertkan dengan ketidakadiIan yang berlaku terhdap dirinya sehingga Iupa segala kebaikan diIakukan sebelum ini.

“Aku rasa Islam itu brat. Jika aku keIuar agama Islam baru mereka gembira!!

Ptut ke aku keIuar dari agama ku?”ujarnya

Sajjat Luah Prasaan, dan Bangkit Semua Kebaikkan yg Dilakukan

Nur Sajat menafikan dia cuba memperl3kehkan soal agama dengan segala perbuatan dan perilaku yang dilakukannya selama ini.

Bahkan, kata Nur Sajat atau nama sebenarnya, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman, 36.

Dia jauh sekali untuk dia terdetik rasa untuk mempermainkan agama Islam.

Sebaliknya, kata Sajat, dia cukup sayang akan agamanya sebagai seorang Muslim.

Buktinya, Sajat mendedahkan sepanjang penglibatannnya dalam dunia perniagaan.

Dia sudah banyak mewakafkan sebahagian harta yang dimiliki di rumah ibadat sepanjang tujuh tahun berniaga.

“Dari saya mula berniaga 2014-2021, saya dah banyak mewakafkan untuk rumah-rumah Allah.

Bukan dalam Selangor sahaja, malah merata tempat di Kelantan, Johor, Kedah, Sarawak.

Alhamdulillah, setiap bulan mesti saya wakafkan barangan runcit, kelengkapan atau apa-apa untuk rumah Allah.

Walaupun saya dalam gaya hidup memakai pakaian wanita,” luahnya menerusi satu hantaran di Instagram.

Biarpun begitu, katanya, dia tidak pernah sesekali berkongsi hal tersebut di media sosial.

Biarpun dirinya sendiri yang turun padang dalam menguruskan sumbangan wakaf tersebut.

“Apa-apa sahaja keperluan masjid atau surau nak, saya sendiri akan turun untuk membeli.

Saya tak suruh staf saya belikan atau cari ejen barang electrik untuk diwakafkan.

“Ada beberapa masjid saya buatkan pagar.

Bina jambatan kecil untuk menyenangkan mereka untuk ke masjid.

Tukar karpet baru dan macam- macam lagi saya wakafkan..

“Mimbar kayu jati masjid hampir 20 biji saya wakafkan.

Tapi satu nama masjid saya tak ada sebut untuk diuar-uarkan supaya biarlah saya buat kerja ini ikhlas.

Hati saya yang memang lahir-lahir dah mempunyai naluri wanita, akal wanita, jiwa wanita,” katanya.

Dalam entri tersebut, Sajat turut berkongsi beberapa keping foto yang memaparkan sebahagian sumbangan wakafkan untuk masjid dan surau yang pernah dibuatnya sebelum ini.

Saya bukan nak tunjuk semua inisebab saya nak riak atau sebagainya tetapi saya bukanlah jahat.

Atau mempermainkan agama atau memperlekehkan agama.

Saya sayang Allah sebab saya sayang dan saya cinta Allah bagi saya perasaan ini untuk saya hargai cinta saya pada Allah..

“Sedih bila hari-hari orang kata kau ini hina Islam, kau ini hina agama kau.

Ini makhluk dilaknat dan macam-macam tohmahan pada saya,” katanya.

Continue Reading

OH VIRAL

Video: Suami lstri Disahkan Positif C0VlD, Netizen Perasan Sesuatu Berkenaan Anak Emma Maembong

Published

on

By

Emma Maembong dan Suami Positif Cvid

Pelakon cantik, Emma Maembong telah memaklumkan menerusi Instagramnya.

Ianya bahawa dia dan suami disah positif Cvid-19 selepas melakukan ujian saringan.

Hal tersebut pastinya membuatkan Emma begitu risau.

Ini apabila bayi sulungnya yang baru sahaja berusia dua bulan lebih turut terpaksa menjalani ujian saringan yang agak menyakitkan itu.

Menerusi perkongsiannya di Instagram anaknya Shariq Gabriel, dapat dilihat si kecil itu menangis.

Kemudian ditenangkan Emma yang turut sebak melihat bayinya terpaksa menjalani prosedur tersebut.

Emma dan suami disahkan positif Covid-19 walaupun tiada sebarang simptom ataupun kontak rapat.

Walau bagaimanapun, keputusan saringan ujian anaknya menunjukkan negatif dan membuatkan sedikit lega.

Sehubungan dengan itu, Emma menasihatkan orang ramai supaya sentiasa menjaga protokol kesihatan.

Dan ambil peluang melakukan swab test walaupun tidak mempunyai sebarang gejala.

Rakaman Video ada di Bawah Sekali

Video berdurasi 41 saat dikongsi Emma menunjukkan pelakon drama Bicara Cinta itu melakukan ujian calitan di kediamannya.

Dalam entri itu, Emma berkongsi:

“Buat ujian calitan di rumah bersama @kumpulan_megaklinik_zahran. Bagus dan sangat profesional.

“Mereka boleh datang ke rumah dan melakukan ujian itu. Terima kasih juga kerana menyalurkan maklumat yang kami perlukan.

“Saya tidak menunjukkan sebarang simptom tetapi keputusan ujian adalah positif.

“Walaupun rasa sihat, saya sarankan buat pemeriksaan kerana kita tidak tahu apakah dijangkiti atau tidak.

“Jaga diri dan patuh prosedur operasi standard (SOP),” katanya.

Sementara itu, Muhammad Shazli yang juga juruterbang, bersyukur kesihatannya semakin pulih.

“Hasil ujian menunjukkan saya positif. Bagaimanapun, Alhamdulillah, keadaan bertambah baik. Jaga keselamatan dan patuhi SOP,” pesannya.

Netizen Perasan Sesuatu

Rakaman Video Bayi Emma Jalani Swab Test KLIK SINI

Sumber: Emma maembong

Continue Reading

OH VIRAL

Sajatt Dilihat Pkai Baju Tidur Dan Brjalan di Lorong GeIap, Mengejutkan Lihat Apa Yg Sebenarnya Sajatt Buat

Published

on

By

Pengguna media sosial meninggalkan pelbagai reaksi terhadap sebuah video yang dimuat naik usahawan sensasi, Nur Sajat di akaun Instagram miliknya, @nursajat23 pada Isnin.

Di dalam video berdurasi kurang 40 minit itu, Sajat atau nama sebenarnya, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman.

Ini antara lain menceritakan situasi sebenar yang menyebabkan dirinya digari pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) 6 Januari lalu.

Kemudian dia ditahan di Pusat Penahanan Sementara, Kuala Kubu Bharu.

Pada masa sama, Sajat turut mendakwa mendapat layan yang tidak wajar meski sudah hadir.

Ini bagi memberikan kerjasama apabila dipanggil untuk siasatan oleh pihak JAIS.

Siasatan tersebut dilakukan berhubung laporan yang dibuat pada 23 Ogos 2018 lalu terhadapnya.

Sementata itu, pada ruangan komen video yang sudah pun ditonton lebih sejuta kali itu.

Warganet juga memberikan pandangan masing-masing dan turut menitipkan nasihat serta ucapan buat pemilik NurSajat Gold itu.

Rakan usahawan, Safiey Illias misalnya dilihat turut meninggalkan komen, meminta agar Sajat bersabar dan terus kuat demi orang tersayang.

Safiey memberi reaksi tersebut menerusi dua entri komen berbeza.

“Sabar sayang.

“I felt you Sajat Sayang. Sabar tau. Kuat demi ayah mak dan anak-anak ok?,”

Respon Safiey yang turut mendapat perhatian daripada pengggna Instagram lainnya.

Selain Safiey, pelakon Betty Rahmad turut mendoakan yang baik-baik buat Sajat seisi keluarga.

Dalam pada itu, Sajat turut membuat beberapa menerusi Insta Stories sejak semalam dan dalam beberapa kenyataan dimuat naik.

Sajat juga seolah-olah menyatakan rasa kesal dengan diskriminasi sesetengah pihak terhadap golongan sepertinya.

“Tak Habis-Habis Suruh Mengaji & SoIat”

Pernah menderita anxety, bipoIar dan dpresi, penyanyi dan usahawan kosmetik popular Safiey Illias tampil memberikan kata-kata semangat.

Ini buat Nur Sajat yang kini dihimpit pelbagai kontroversi dan tekanan prasaan.

Kata Safiey, situasi yang dilalui Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman itu pernah dilaluinya sejak lima tahun lalu.

Justeru, Safiey menasihati orang ramai agar memberikan sokongan kepada Sajat berbanding mengecamnya.

“5 tahun ratu lawan sakit ni. Major dpression, anxity, panck attck, bipoIar, skizfrenia dan macam-macam lagi.

Malas nak tulis. Tapi semua ni adalah penyakit mntal iIInesses.

“Bulan ni ratu last dipantau doktor untuk pengambilan ubat, jika this month semua okey.

Bulan depan ratu dah tak payah bergantung dengan ubat. Ratu happy sebab akhirnya ratu dapat lawan sakit ni.

“Orang ramai salah anggap. Ini adalah penyakit, penyakit perlukan ubat.

Tak habis-habis isu suruh mengaji dan solat. Ia dua benda berbeza.

“Kalau kawan awak patah tulang, awk suruh jumpa doktor bukan suruh dia solat atau mengaji. 

Mental illnesses bukan perkara main-main.

Ratu bersedia dan tak segan silu nak kongsikan macam mana nak lawan dan berhadapan dengan rakan yang ada sakit ni,” katanya.

 

Tambah Safiey, situasi semasa yang dilalui kebanyakan orang ketika pandemik antara punca masalah mental.

“Di tahun 2021, mental health and illnesses dah dipandang serius oleh masyarakat dunia.

Sebabnya ramai dah mula terkesan lagi-lagi dengan pandemik yang melanda.

I’m ready to advocate, educate and dedicate by using my voice and stand up regarding this mental health and illnesses,” ujarnya.

Sebelum ini kecoh apabila sepotong video tangan Sajat bergari tular di media sosial.

Bagaimanapun, Sajat tampil menjelaskan perkara terbabit.

Susulan kejadian berkenaan, Sajat meluahkan kekesalan terhadap kecaman yang diterima daripada netizen hingga menyifatkan dirinya kini berdepan depresi.

Pada Rabu lalu, JAIS mengesahkan Sajat disiasat mengikut Seksyen 10, Enakmen Jenayah Syariah Negeri Selangor.

JAIS dalam kenyataan memaklumkan siasatan terhadap Sajat dibuat berikutan terdapat beberapa aduan yang diterima mengenai perlakuannya pada 2018 dan 2020.

Sajat pakai baju tidur, berjalan di lorong gelap lakukan perkara ini

Sementara itu dalam perkongsian terbarunya, Sajad memuatnaik video beliau sedang berjalan di tepi jalan dan lorong gelap sambil berbaju tidur.

Bagaimanapun tujuan Sajad itu adalah kerana mahu membantu golongan kurang bernasib baik.

Sajad dilihat berjalan ke arah peminta sedekah di tepi jalan dan mendekati golongan gelandangan sambil menghulurkan sedekah.

Tidak dapat dipastikan sama ada video itu yang baru atau rakaman lama yang dikongsikan semula.

” Saya buat semua ini dari hati saya untuk bantu golongan yang susah dan memerlukan..

Saya tahu saya tak sempurna,tetapi saya cuba yang Terbaik untuk saya sayang sesama manusia..

” Sedekah atau wakaf, bukan berpandukan dari pakaian.. tetapi dari niat hati dan keikhlasaan..
pakaian itu hanyalah luaran sahaja..

” Tak kiralah kita nak buat sedekah time macam mana pun, keadaan, waktu, masa, tahun, hari, bulan.

Dan itu bukan lah satu halangan untuk kita bersedekah…yang penting nawaitu dan keikhlasan.

” Saya bukan manusia sempurna, jika saya mempunyai rezeki yang lebih ,saya akan membantu dan sedekah pada yang memerlukan..

” Saya dari kecik diajar oleh mak dan ayah saya supaya menghormati org tua, sentiasa sayang pada sesama manusia, tak kira bangsa, status, pangkat dan agama..

” Sebab selagi kita dinamakan manusia, jarak untuk dihormati tiada sempadan…sentiasa bersyukur.

” Kalau kita mempunyai rezeki yang lebih..dari rezeki yang lebih itu, kita dapat men bantu mereka yang susah dari kita..maafkan saya jika nampak tak sempurna

” Sedekah…perkataan sangat general..Sebab sedekah ini bukannya sesuatu yang dihad kan, tetapi ia sesuatu kemampuan individu tersendiri..

” 5sen, 10sen,atau 10 ringgit atau lebih dari itu jumlahnya, itu semua nya diharusksn berlaku dengan penuh keikhlasan..

” Keikhlasan dari jiwa dan nawaitu seseorang…sebab sedekah tak pandang siapa kita

AGAMA kita, STATUS kita, PAKAIAN kita atau SESIAPA pun BOLEH bersedekah yang penting kita mempunyai hati perkemanusiaan…

” Saya insan tak sempurna..sempurnakah sedekah ku??

” Sedekah dalam keadaan berpakaian wanita.. walaupun pun baju tido(pajamas) atau pakai baju jubah, tudung, longdress atau seluar jeans dan kemeja..

” Adakah pakaian itu sesuatu yang penting untuk kita bersedekah?saya tertanya tanya.. dan saya tahu saya bukan insan sempurna..

” Saya sayang Allah,Saya Sayang Allah..

” Tetapi mereka kata saya mempersenda agamaku.. kerana sedekah Di wisma ku sendiri..

Dengan keadaan ber jubah dan bertudung,ia terus dihukum mempersenda agama islam…

Maafkan Aku.. Aku bukan manusia sempurna,” akhiri Sajad.

Sumber : IG Sajad / limausia

Continue Reading
OH VIRAL5 hours ago

“Walaupun sy Brpakain Wanita..” Sajjat Luah Prasaan, dan Ungkit Semua Kebaikkan yg Dilakukan

OH VIRAL2 days ago

Video: Suami lstri Disahkan Positif C0VlD, Netizen Perasan Sesuatu Berkenaan Anak Emma Maembong

OH VIRAL3 days ago

Sajatt Dilihat Pkai Baju Tidur Dan Brjalan di Lorong GeIap, Mengejutkan Lihat Apa Yg Sebenarnya Sajatt Buat

OH VIRAL3 days ago

“Tak Habis-Habis Suruh Mengaji & SoIat” Safiey Bidas Netizen yg Kecam Sajat

OH VIRAL3 days ago

Disebabkan Perkara ini, Akhirnya Satu Kampung ini Terpaksa Melakukan Swab Test

OH VIRAL3 days ago

Video: Wanita Unik MiIiki 2 Rahim, Menangis Asyik Ditanya Pasal Zuriat, Rupanya ini yg Berlaku

OH VIRAL3 days ago

Terkejut Sbb Tiba² Kena Tangkp KhIwat Dgn lstri Sndiri, Abah & Ustad Dekat HoteI, Istri Hanya Diam Tak Cakap Apa

OH VIRAL4 days ago

Video: Alamak Kesiannya Sis, Ramai Netzen Terkejvt Pembaca Berita Dari TV Terkenal Ini Cakap nk Terberax

OH VIRAL5 days ago

Anak Takut Masuk Bilik Mak Ayah Dan Sering Nampak Sesuatu, Sekali Kantoi, Rupanya ‘Benda’ ini Telah Lama Menetap kat Bilik tu

OH VIRAL6 days ago

“Saya tak percaya dgn apa yang terjadi, tlg mereka Ya Allah” setahun tak jumpa, sekali ini yang terjadi

OH VIRAL6 days ago

Video: Fatin Afeefa Trkejut Ank Bagitau Mereka Tdo Sebilik dgn Ayah & GF Dia

OH VIRAL7 days ago

Video: Penyelam Terkejuvt Setiba Nya Di Dasar Laut, Ini yg Mereka Nampak Slps Srivijaya Air Terhmpas

OH VIRAL1 week ago

Hasil Undian 97% Inginkan PKP Semula, Ini yg Akan Dibentangkan Oleh PM Isnin ini

OH VIRAL1 week ago

Ini yg Berlaku pada Budak Perempuan ini Setelah Dia Bawak Bag Naik Ambulans Sorang² Utk Jalani Kuarantin

OH VIRAL1 week ago

Senyap² aku ke rumah pngasuh, Trdengar Aina meraung, Aku lalu tepi tingkap. Bila ternmpak, aku trgamam

OH VIRAL4 weeks ago

Video: Hanya Sekejap Kakak KeIuar BeIi Makanan, BerIaku Kejadian Ngeri kat Adiknya

OH VIRAL2 weeks ago

Disangka BeIi Rumah Guna DUlT AhIong, 2 Tahun Keluarga Ini Di Kejar Sampai PoIis Pun Tak Dapat Bantu

OH VIRAL3 weeks ago

Dlm Wancara Video Lofa Mlm Tadi, Ramai tak Perasan Sebenarnya Lofa ada Cakap Sesuatu yg Penting

OH VIRAL4 days ago

Video: Alamak Kesiannya Sis, Ramai Netzen Terkejvt Pembaca Berita Dari TV Terkenal Ini Cakap nk Terberax

OH VIRAL2 weeks ago

“Pnrbangan yg Terakhir” PR4MUGARl DlR0G0I & Dibvnh 11 LeIaki di Mlm Tahun Baru

OH VIRAL4 weeks ago

Ini Kr0nologi Sebenar Perkahwinan Illi Najwa Bersama Manpreet Singh Shg Dituduh Murtad oleh Netizen

OH VIRAL4 weeks ago

Video: Anak Saudara kpd Menteri ini, Najwa akan Dipanggil Kerajaan sbb MeIakukan Upacara Bercanggah dgn Agama

OH VIRAL4 weeks ago

Tidak Mahu Terus Terpalit, Akhirnya Ili Najwa Jelaskan Status Agama Dia dan Suami

OH VIRAL6 days ago

Video: Fatin Afeefa Trkejut Ank Bagitau Mereka Tdo Sebilik dgn Ayah & GF Dia

OH VIRAL2 weeks ago

Video: lbu Meraung Lihat Anak Prmpuannya Dib0takkan Tnpa lzin Semasa Duduk dgn Wanita ni

OH VIRAL4 weeks ago

Video: Dah Siap Makeup, Wanita Kecewa Bakal Suami Tak Hadir Majlis Kahwin

OH VIRAL7 days ago

Video: Penyelam Terkejuvt Setiba Nya Di Dasar Laut, Ini yg Mereka Nampak Slps Srivijaya Air Terhmpas

OH VIRAL2 weeks ago

Slps Statusnya Masih Bermasalah, SekaIi Penampilan Terbaru Lofa Pula Jadi BuaIan Hangat Netizen

OH VIRAL2 weeks ago

Bekas SUAMl DS Vida Akan Tuntut Harta Sepencarian Tapi Netizen Suruh DSV Tuntut Ini Pula

OH VIRAL3 weeks ago

Video: Kahwin Di Usia Muda, Ramai Tak Sangka Pengantin Baru Berumur 15 Tahun

OH VIRAL4 weeks ago

Video: Hanya Sekejap Kakak KeIuar BeIi Makanan, BerIaku Kejadian Ngeri kat Adiknya

OH VIRAL2 weeks ago

Disangka BeIi Rumah Guna DUlT AhIong, 2 Tahun Keluarga Ini Di Kejar Sampai PoIis Pun Tak Dapat Bantu

OH VIRAL3 weeks ago

Dlm Wancara Video Lofa Mlm Tadi, Ramai tak Perasan Sebenarnya Lofa ada Cakap Sesuatu yg Penting

OH VIRAL4 days ago

Video: Alamak Kesiannya Sis, Ramai Netzen Terkejvt Pembaca Berita Dari TV Terkenal Ini Cakap nk Terberax

OH VIRAL2 weeks ago

“Pnrbangan yg Terakhir” PR4MUGARl DlR0G0I & Dibvnh 11 LeIaki di Mlm Tahun Baru

OH VIRAL4 weeks ago

Ini Kr0nologi Sebenar Perkahwinan Illi Najwa Bersama Manpreet Singh Shg Dituduh Murtad oleh Netizen

OH VIRAL4 weeks ago

Video: Anak Saudara kpd Menteri ini, Najwa akan Dipanggil Kerajaan sbb MeIakukan Upacara Bercanggah dgn Agama

OH VIRAL4 weeks ago

Tidak Mahu Terus Terpalit, Akhirnya Ili Najwa Jelaskan Status Agama Dia dan Suami

OH VIRAL6 days ago

Video: Fatin Afeefa Trkejut Ank Bagitau Mereka Tdo Sebilik dgn Ayah & GF Dia

OH VIRAL2 weeks ago

Video: lbu Meraung Lihat Anak Prmpuannya Dib0takkan Tnpa lzin Semasa Duduk dgn Wanita ni

OH VIRAL4 weeks ago

Video: Dah Siap Makeup, Wanita Kecewa Bakal Suami Tak Hadir Majlis Kahwin

OH VIRAL7 days ago

Video: Penyelam Terkejuvt Setiba Nya Di Dasar Laut, Ini yg Mereka Nampak Slps Srivijaya Air Terhmpas

OH VIRAL2 weeks ago

Slps Statusnya Masih Bermasalah, SekaIi Penampilan Terbaru Lofa Pula Jadi BuaIan Hangat Netizen

OH VIRAL2 weeks ago

Bekas SUAMl DS Vida Akan Tuntut Harta Sepencarian Tapi Netizen Suruh DSV Tuntut Ini Pula

OH VIRAL3 weeks ago

Video: Kahwin Di Usia Muda, Ramai Tak Sangka Pengantin Baru Berumur 15 Tahun

Artikel HOT

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.